Пакетът по мобилност – приоритет в работата на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП

Една от важните теми в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент е така нареченият "Транспортен пакет" или "Пакет по мобилност", поставена на дневен ред от президента на Франция Еманюел Макрон. Предвижда шофьорите на ТИР-ове от източноевропейските страни да получават командировъчни, като тези в западноевропейските, а задължителната 45-часова почивка на седмица да изкарват в хотел. Проблемът е, че превозвачите от Източна Европа не могат да поемат такива разходи.

Предстоят дебати в комисията.

Очакват се и предложения как да се плаща на шофьорите, като не се пренебрегва и социалното законодателство, както и да останат отворени границите, каза евродепутатът Вим ван де Камп:

Няма да бъде никак лесно, тъй като има противоречия между Изтока и Запада, в момента има твърде много различия. Отворения пазар във Франция и Германия и различията в заплащането на шофьорите в Източна Европа и в Западна Европа. Няма да крием този проблем. Той трябва да се реши.

На посещение в България беше делегация от депутати от Комисията по транспорт и туризъм в ЕП. Замeстник-министърът на транспорта и съобщенията Ангел Попов каза:

Има едно разковниче и това е т.н. „Автомобилен пакет“, т. нар. „командировка на международните шофьори“ – това е важна точка и затова имах среща с всички браншови организации. Предстои ни нещо много сериозно и ние сме длъжни да се справим и ще се справим по европейски.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Велик Занчев каза:

Споделихме, че ще въведем ТОЛ таксите, което означава, че вървим към равнопоставеност на автомобилния и железопътния транспорт, което е много важно.

Евродепутатът от комисията Петър Корумбашев обясни, че ще защитава българските интереси:

България има своя ясна национална позиция по т.нар. „Транспортен пакет“ и ще отстоява своите национални интереси в областта на транспорта.

Транспортният бизнес дава принос в нашия брутен вътрешен продукт и България има интерес да го запази и развива.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!