Владимир Уручев: "Евроскола" е една от най-успешните програми на Европейския парламент

Владимир Уручев

Европейският парламент поддържа програма „Евроскола“, която е насочена към най-младите европейци. Представя я евродепутатът Владимир Уручев, който изтъква, че  „Евроскола“ е една от най-успешните програми на Европейския парламент, която дава възможност на ученици да се запознаят с работата на европейските институции - с политиките, които се водят на ниво Европейски съюз, с това, с което и те ще се занимават тогава, когато навлязат в живота.


„Евроскола“ дава възможност на 500 ученици от училища във всички страни членки в Съюза да прекарат един ден в европейския парламент в Страсбург. Там те не просто разглеждат, а участват в симулация на работата му, дискутират и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Евросъюза в рамките на инициативата „Младежки европейски парламент“. Кои ученици заминават за Страсбург се определя от състезания по региони, в които участват училищни отбори и показват знанията си по различни европейски теми.


Владимир Уручев нееднократно е бил член на жури, което определя победителите в надпреварите: Това не е просто едно елементарно посещение в Европейския парламент, както има много такива групи, които просто са на визита. Те имат специална програма, срещи с евродепутати. Цели се това посещение да е тогава, когато има някакво събитие и по възможност да е свързано с младежта. Да видят европейската политика по отношение на младежта в действие.


Като институция, която се формира директно от гласа на европейците и е призвана да бъде мост помежду гражданите и органите на управление на ЕС, за Европарламента програмата „Евроскола“, в която младежи стават евродепутати за „един ден“, е изключително полезна:

Когато се срещнем там с младите хора, когато видиш тяхната реакция, техните предложения - това, което е изключително важно. Те са толкова инициативни, от едно почти нерекламирано събитие, се появяват 20-30 предложения, от които, знаете ли, сигурно и 30-те влизат, включително и в законодателството. Голямата полза за Европарламента е това, че първо, се чувства, че точно от младите хора ще получи подкрепа. И второто е, че това, което младите хора го носят със себе си като идеи, вече изложено, предложено, намира своята реализация, посочи в заключение Владимир Уручев.  

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!