Разкритията от „Парадайз пейпърс“ дават нов стимул за данъчни реформи в ЕС

Скандалите с „Люкслийкс“, Панамските досиета и най-новото журналистическо разследване „Парадайз пейпърс“ дадоха нов тласък на волята за данъчни реформи в ЕС. Предложението на Комисията за хармонизиране на данъчното облагане е в ръцете на Съвета на ЕС. Лидерите на страните членки трябва да вземат решение по въпроса с единодушие. Макар ЕП да има консултативна роля в процедурата, редица депутати все по-настоятелно говорят за усъвършенстване на европейското законодателство, за да се спрат вредни практики да се укриват данъци в "данъчни оазиси" и по този начин да се ощетяват бюджетите на страни от ЕС. Сред тях е и финансовият и икономически говорител на Зелените в ЕП Свен Гиголд, един от основните привърженици на въвеждането на минимална данъчна ставка в Евросъюза:
Така ще имаме данъчно ниво, под което никой не може да пада. Защото в момента редица страни от ЕС допускат изнасянето на печалба, генерирана в ЕС, без да е обложена с данък в Европа. Без обща данъчна система не можем да гарантираме функциониращ вътрешен пазар. Това също е причина за растящия скептицизъм в Европа и трябва много да внимаваме, предупреждава Гиголд. В предложенията за бъдещия механизъм за прилагане на общоевропейско данъчно законодателство фигурира създаването на компенсационен фонд за преходния период. Така ще се отговори на страховете от евентуални сътресения. Фондът ще гарантира, че ако някои държави претърпят загуби в сравнение с предишни години, ще бъдат компенсирани. Според Свен Гиголд досега са взети редица отделни мерки за подобряване на данъчните системи, което не е достатъчно:
Смятам, че е настъпил моментът за цялостна реформа. Нека не забравяме, че "данъчните оазиси" също променят данъчната си политика. За това е важно от една страна да въведем минимална ставка, а от друга - да гарантираме прозрачност на данъчните досиета на мултинационалните компании.
На това се надява и радиожурналистът от обществената медия ЕнДеЕр в Хамбург Бенедикт Щрунц, водещ разследването "Парадайз пейпърс" за Германия, който е работил по всички пет публикувани досега мащабни данъчни разкрития:
Има отделни инициативи и се надявам, че „Парадайз пейпърс“ ще окуражат евродепутатите и Комисията да изискват от страните членки промяна в законодателството си. В Германия големите концерни все още имат възможност легално да намаляват данъците си чрез износ на печалбите. Аз обаче съм оптимист и вярвам, че ЕС наистина ще намери сили, за да затвори законовите пролуки, през които се промъкват данъчните хитреци.
Журналистическите разследвания имат и своите конкретни резултати. След „Люкслийкс“ Люксембург промени условията за регистрация на фирми в Херцогството, коментира външният министър Жан Аселборн:
В Люксембург вече няма фирми само с пощенска кутия. Седалището на всяка фирма, регистрирана в Люксембург, трябва да е тук, и тя трябва да докаже, че извършва реална дейност и че в Люксембург работят нейни сътрудници.
Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!