Шенген и новата система Вход/Изход с принос за подобряване на европейската сигурност

евранет Емил Радев

Холандия да преразгледа решението си за недопускане на България в Шенгенското пространство, призова наскоро евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев. За да бъдат приети България и Румъния в Шенген е необходимо съгласието на абсолютно всички държави, което те да обявят на Европейски съвет. Според Ковачев работата на Съвета трябва да бъде по-ефективна:
Със сигурност срещите на Съвета трябва да бъдат по-ефективни, не да бъдат повече, а да се взимат реалните решения за Европейския съюз и затова единодушното взимане на решения някой път спъва това взимане на решения - като например приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Затова призовах Съвета, г-н Туск и новото правителство на Нидерландия, да вземе най-накрая това решение и България да стане част от Шенгенското простраkство. Същите критерии трябва да са и за Еврозоната, и за механизма ERM-2, където ние сме готови по критерии, изявили сме политическо желание и би трябвало да бъдем допуснати до механизма. Всяка интеграционна стъпка трябва да бъде отворена за всички страни, които искат да участват в тази интеграционна стъпка - било то общата прокуратура, банков съюз, отбранителен съюз, споделяне на отговорност по отношение на защитата на външните граници, миграцията. Тези страни, които не искат да участват, би трябвало да не спъват другите, които искат да участват. Това са много важни теми, на които Съветът трябва да отговори. Европейските граждани очакват от нас както гарантиране на социалната, така и на физическата сигурност на всички нас.

В същото време Европейският парламент в Страсбург одобри създаването на нова система за Вход/Изход, която ще се прилага по външните европейски граници, включително българските. Евродепутатът Емил Радев каза, че одобрява създаването на системата, защото тя ще позволи на правоприлагащите органи автоматично да изчисляват продължителността на престоя на гражданите на трети държави, за да ie установи дали се надвишава разрешенияj им престой в Евросъюза. 
Европейският парламент прие с голямо мнозинство изключително важния за България пакет за интелигентни граници, по-точно създаването на системата “Вход *Изход”, в съответствие и с изменение на Шенгенския кодекс. Новата входно-изходна система ускорява и улеснява процедурите за граничен контрол на граждани от трети държави, съкращава се и се заменя ръчното подпечатване на паспортите, ще се записва и информация за датата, часа и мястото на преминаване на външните граници на Европейския съюз и ще се установява дали граждани на трети страни са надвишили разрешения престой и по този начин по-лесно ще се връщат нелегални мигранти. Ще бъде създадена оперативна съвместимост с визовата информационна система, за да се избегне дублиране на обработване на личните данни. 
Тази система за Вход/Изход според Радев ще допринесе за подобряване на европейската сигурност, сигурността по границите и най-вече за борбата срещу незаконната миграция. 

Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!