"ЕС - Русия - одит на силата" търси как са се променили отношенията Русия - ЕС


"ЕС - Русия - одит на силата" - така е озаглавена актуална публикация на Европейския съвет за външна политика, която търси отговори на въпроса какви промени са настъпили в отношенията между ЕС и Русия през последните 10 години, засягайки и темата за хибридната война.Автор на изследването е Кадри Лийк, старши анализатор в съвета, специализирала в  отношенията между Москва и Запада.
За разлика отпреди 10 години, когато имаше страни-членки на ЕС, които смятаха, че в Русия протича процес на модернизация и демократизация, то сега в Европа няма разделение по този въпрос. Всички европейски държави класифицират  Русия като  недемократична страна и я възприемат като предизвикателство, като проблем, с който трябва да се справят. На ниво европейска политика спрямо Русия, когато става дума за санкции, има единно мнение по този въпрос. Макар страните-членки да са наясно, че те имат ограничено действие в една усложнена ситуация, факт е, че ги подкрепят. 
Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейски съвет за външна политика за това какво е довело до тази консолидация в позицията на ЕС по отношение на Русия: 
Намеса в референдуми, в избори, в медийните пазари на страните членки, в политическите им партии. 
В дебата по темата "ЕС - Русия - одит на силата"  в  представителството на Европейската комисия се включи и Андрей Ковачев, член на външната комисия в Европейския парламент, който добави, че има движение по линията север-юг, по която до момента е имало нюанс в отношение на Русия, а причината е - казусът "Каталуния".
Има едно леко разделение между Севераи Юга в ЕС, като северните страни са много по-твърди в запазването ни задълбочаването, бих казал, на санкциите. Южните страни са по-колебливи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!