Емил Радев: Още през 2018 година България и Румъния трябва да станат членове на Шенгенското пространство

евранет Емил Радев


Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев след дебата в Европейския парламент на пленарното му заседание в Страсбург. Тема на дебата беше приемането на България, Румъния и Хърватска в Шенген. Според Емил Радев България е изпълнила всички критерии за членство още преди шест години, но поради политически причини страната ни остава извън Шенген.

„Основната ни задача е да убедим останалите страни членки, които са против членството ни, че не може да има двоен стандарт по тази тема“ – сподели Емил Радев и допълни, че евродепутат от Брюксел е изказал като мотив срещу членството ни престъпността в България. „Ние изпълняваме на практика всички онези функции, които следва да изпълняваме като шенгенска държава. Европейските ни партньори казват колко добри се справяме с охраната на външната европейска граница. Още през 2018 година България и Румъния трябва да станат членове на Шенгенското пространство.“

От Еврокомисията съобщиха, че решението дали България и Румъния да се присъединят към общото пространство за свободно движение е отложено за следващата година.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!