Нови възможности за обучение и работа за младежи през 2018 година в Европейския съюз

 Близо 6 хиляди младежи от Европейския съюз могат да стажуват и да останат след това  да работят през 2018 година в компании в областта на цифровите технологии. Обучението на настоящи и завършили студенти ще бъде по проекта „Цифрова Възможност". След приключването на стажа, те ще  могат да бъдат наемани и на  работа. Финансирането от 10 милиона евро е по програма Хоризонт 2020. Старт на пилотната инициатива бе даден от българския еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

  „С този проект казваме , че най-искреното ни желание за инвестиция е в капитала, който имат младите хора, това е бъдещето на Европа, подчерта тя:

„Идеята е да нямаме само студенти, кандидати, тесни ИТ специалисти, а да успеем да привлечем студенти от хуманитарни, социални науки, които са решили да открият в какво се състои блокчейнът, какво е квантова технология , да развият своите умения в областта на уеб дизайна. Това е целта ни. Ние искаме да дадем възможност на млади хора да открият нови технологии и да открият потенциал в себе си.Може би една част от тях, ще решат да го усъвършенстват.На други ще дадем възможност за допълнителни цифрови умения,които несъмнено ще донесат добавена стойност в автобиографиите им и в бъдещия им път в търсене на реализация на пазара на труда .

  Как ще се кандидатства?

На страницата на Европейска комисия , Цифров единен пазар ще бъдат публични всички оферти от цяла Европа. Всеки един от кандидатите може да избере схемата, която го привлича и да кандидатства. По този начин целим пряка връзка между бизнеса и образованието. Европейската комисия не може да замести нито предприемачите, нито младите хора, но може да бъде мост между тях, можем да позволим тази толкова силна връзка, която търсим между тях, да бъде постоянна.

  Поема се само обучението на студентите  или целият им престой?

Стажът ще бъде платен. В период сме на фиксиране на сумата, но ще бъде платен между 400 и 500 евро.

Кои ще бъдат най-важните критерии, по които ще бъдат одобрени студентите?

Критериите няма да могат да бъдат общовалидни, защото това, което ние сме задали, то  е минималният критерий -те да са студенти и те да имат желание да се развиват в новите технологии. Всяка една от компаниите ще фиксира своите изисквания за това какъв език трябва да се владее , колко да бъде продължителността, с какви задачи ще се занимава.В това се състои и голямата възможност за избор . Младият човек преди да замине за този стаж  ще има възможност да разполага с тази информация.

На мен ми си иска да покажем през следващите две години, че този проект е успешен. Така че да мога аз , от своя страна,  успешно да отстоявам този проект да продължи и следващата многогодишна финансова  рамка. Това е за мен инвестиция , инвестиции в Европа –лидер. Европа, която може да цени младите си хора,които са креативни, които са новатори.Това никога не може да бъде заместено от машините или роботите. Това искаме да покажем -човешкото лице на цифровата трансформация, която  се развива с невероятна скорост.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!