2018 г. – България поема председателството на ЕК

евранет председателство

Обобщение

Мишел Барние: Имаме 4 важни стъпки по Брекзит в Българското председателство

„По време на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да направим четири важни стъпки по Брекзит и затова разчитаме силно на вас да поддържате общата европейска линия в преговорите.” Това каза главният преговарящ на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние пред заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева през декември м. г. В София. Стъпките са подготовка на директиви за преговорите по преходния период, изготвяне на проект на договора за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, даване на мандат на Комисията да преговаря с Лондон за преходния период и изработване на обща позиция по бъдещите отношения на ЕС с Великобритания.

„Можете да разчитате на нас. Тук сме, за да помогнем”, заяви министър Захариева. Тя обясни, че въпросът е от значение за България, която има над 100 000 граждани, работещи в Обединеното кралство.

Двамата се съгласиха, че зад водените от Комисията преговори трябва да стои консенсус между 27-те държави-членки на ЕС, на основата на доверие към главния преговарящ.

Министър Захариева информира подробно госта си за приоритетите на Българското председателство и конкретно за вижданията на България относно европейската перспектива на Западните Балкани. „Ако Европейският съюз пренебрегне този регион, в него ще доминират други сили, които ще го дестабилизират. Ще ни струва много повече да се борим с това, отколкото да разработваме сега конкретни проекти там”, подчерта тя.

Къде сме ние?

Точно преди 10 години - на 1 януари 2007 г., България беше приета за член на Европейския съюз.

Десет години по-късно България продължава да е най-бедната страна в ЕС, а съдебната ни система и държавната администрация са сред най-корумпираните в света.

Пет от общо шестте региона в България са в топ 10 на най-бедните части на Европейския съюз.

След 10 години в ЕС, страната ни продължава да е с най-нисък или между най-ниските БВП на човек от населението, най-ниска производителност на труда, най-ниска конкурентоспособност, най-голяма бедност и най-лоши икономически, технико-икономически, финансови, социални, екологични, демографски, институционални, здравословни, санитарно-хигиенни, корупционни и други показатели, присъединявала се до сега към ЕС.

България плаща редовно в началото на всяка година членския си внос в ЕС. От 2007 г. до края на 2014 г. сме внесли 6,53 млрд. лева, което е по 816 млн. лв. годишно. За 2015-2017 г. се очаква да внасяме около 960 млн. лв. средногодишно.

През предприсъединителния период България е получила 1 962 700 000 евро. Към получените средства през предприсъединителния период трябва да се прибавят и изплатените ни средства от структурните фондове и от Кохезионния фонд след присъединяването, т. е. от началото на 2007 до края на 2014 г., които възлизат на малко над 5 млрд. евро.