2018 г.: Даваме заявка за балканско европредседателство

евранет Западни Балкани

ОБОБЩЕНИЕ

Предизвикателствата

Целта на интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз (ЕС) по време на българското европредседателство е да се пречупи през нещо прагматично, което да даде усещането на жителите на тези държави за перспективата пред тях. Целта ни е дадем заявка за балканско европредседателство. Това каза преди дни министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Тя добави, че дебатът за бъдещето на Европа и бюджета на общността след 2020 г., както и ревизирането на Дъблинския регламент, са другите големи предизвикателства пред България по време на председателството. Според Павлова домакинството ни ще бъде добра възможност за индиректна реклама на България като туристическа дестинация и IT център на Балканите.

Павлова подчерта, че перспективата пред Западните Балкани може да се очертае в пет приоритета - пътна свързаност като Коридор №8, жп връзки, въздушни връзки, енергийна свързаност и образователна и дигитална свързаност, които са взаимосвързани.

„Целта ни е да отпаднат и роуминг таксите за всички, които пътуват в Западните Балкани. Наред с това върви инициативата „WiFi For All“ за широколентов интернет. Искаме България да стане и балкански дигитален хъб - да стане IT аутсорсинг дестинация“, посочи още Павлова.

НДК – световен конгресен център

По време на европредседателството ще промотираме Национален дворец на културата като световен конгресен център. Това заяви в ефира на Би Ти Ви на 28 декември министърът на културата Боил Банов.

През следващите 6 месеца в зала номер 3 на НДК ще се взимат едни от най-важните за обединена Европа решения.

Залата е оборудвана с изключително скъпа техника от гледна точка на логистика и сигурност.