Европредседателството – България може да покаже най-добрите си страни

евранет БГ председателство

Обобщение

В Съвета на ЕС заседават 28 държави

България се готви да поеме за първи път в историята си председателството на Съвета на Европейския съюз.

В Съвета на Европейския съюз националните министри на всички 28 държави членки заседават по въпроси в различни области. Съветът има законодателни правомощия, голяма част от които споделя с Европейския парламент. Освен това, той координира политиките на държавите, сключва международни споразумения и определя външната политика на ЕС според насоките на Европейския съвет.

Близо 300 събития у нас са записани в календара на българското председателство, а до неговия край страната вероятно ще посрещне 25 000 гости и делегати. Сградата домакин е Националния дворец на културата в София, който претърпя основен ремонт.

Влизайки в лидерска позиция, България получава възможност да постави на преден план за преговори теми и инициативи от национален интерес. От друга страна обаче, тя трябва да действа като честен и безпристрастен посредник. Като приоритети на председателството страната определи бъдещето на Съюза, сигурност и стабилност, цифрова икономика и наблегна особено на развитието и свързаността на Западните Балкани.


„Дебатът за бъдещето на Европа и бъдещия бюджет, включително Дъблинското споразумение, когато говорим за сигурност, миграция и стабилност. Това са трите най-важни направления, по които ще трябва неминуемо да работим, защото сега е моментът“, заяви министърът по Европредседателството Лиляна Павлова.

С официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ председателството ще бъде открито на 11 януари.

За негово мото България избра националния си девиз "Съединението прави силата".

Туризмът вдига акции

България може да използва тези шест месеца начело на ЕС и за още една, банална и очевидна, практическа цел: да се покаже пред Европа откъм най-добрите си страни. Защото България вече близо 11 години остава почти невидима в ЕС: една средно голяма, относително спокойна и не много интересна страна в европейската периферия, която може да се окаже важна единствено покрай някоя банкова криза, покрай антиправителствени протести или покрай мигрантите и бежанците. А това не е честно, пише за Дойче Веле Александър Андреев. Според него България е богата на археологически и исторически паметници, чудесна природа, вкусна храна и добри напитки.

Сега европредседателството ще привлече в България стотици, дори хиляди платежоспособни „мултипликатори", които могат трайно да повишат туристическите акции на страната до равнището, което България заслужава, обобщава анализаторът Андреев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!