Еврокомисар Мария Габриел за старта на програмата WiFi4EU - безплатен безжичен интернет за общините

Мария Габриел
През 2018 г. ЕК започва изпълнението на проекта за насърчаване на свързаността на гражданите чрез интернет. Една от стратегическите цели на ЕС до 2025 г., е местата, на които се предоставят публични услуги - общинските администрации, библиотеките и болниците да имат свободен безжичен интернет достъп. Общият бюджет на инициативата, която се ръководи от екипа на комисаря по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел, е 120 милиона евро:

Интересът е много голям. Проектът стартира през февруари, когато ще бъдат раздадени първите 1000 ваучера. В процес на финализиране сме на web портала, в който общините ще могат поне около месец по-рано да имат информация какви са техническите спецификации на проекта и как да си попълнят формуляра. Искам максимално опростен формуляр, защото всички знаем колко различен е административният капацитет на една малка и на една голяма община. Това, което на мен ми се иска, е да запазим силния интерес, да могат те буквално в момента, когато започне набирането на проектите, с един клик на бутона да изпратят своя предварително подготвен формуляр.

Според Мария Габриел е важно да има баланс в географското разпределение на финансирането. Ще бъде заложен принципът “първи дошъл, първи обслужен”. Общините, подали първи заявление за финансиране на безплатен wifi достъп, ще са и първите, които ще получат своите ваучери. Достъпът до мрежата ще бъде опростен - след първоначална регистрация потребителите ще могат автоматично да се свързват към всяка точка за достъп в Европа. Така хора от различни европейски градове ще могат да се свързват едни с други. Инициативата ще е отворена и към нея ще могат да се присъединяват и съществуващи до момента обществени мрежи - обяснява еврокомисар Мария Габриел:

Този проект сам по себе си е уникален. За първи път регистрирайки се в една от точките, ще бъдеш регистриран и във всичките между 6 и 8 000 в цяла Европа. Това дава възможност на една малка община в България да бъде видяна от някой, който е във Франция, Германия, във Финландия. В това аз виждам възможност за бъдещо привличане на инвестиции, в това аз виждам възможност за бъдещо създаване на услуги. Ето това ми се иска да постигнем - повече свързаност. Първото разширяване на обхвата на тази схема ще бъде за Западните Балкани. Когато имах среща с посланиците от Западните Балкани и споделих за тази идея, реакцията беше: ако успеете само в един град във всяка от шестте страни да направите такава безплатна на обществено място интернет-точка за свързаност, вие ще увеличите видимостта на ЕС. Това ми се иска да направим малко повече - да сме свързани и то чрез възможностите, които ни се предоставят от новите технологии.

През следващите 3 години инициативата  WiFi4EU ще осигури достъп до интернет на жителите и посетителите на над 8 хиляди местни общности в целия ЕС. 

Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!