2018 г. – ЕС финансира свободен интернет

Обобщение

Бюджетът е 120 млн. евро

През 2018 г. ЕК започва изпълнението на проекта за насърчаване на свързаността на гражданите чрез интернет. Една от стратегическите цели на ЕС до 2025 г., е местата, на които се предоставят публични услуги - общинските администрации, библиотеките и болниците да имат свободен безжичен интернет достъп. Общият бюджет на инициативата, която се ръководи от екипа на комисаря по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел, е 120 милиона евро:

Проектът стартира през февруари, когато ще бъдат раздадени първите 1000 ваучера. Искам максимално опростен формуляр, защото всички знаем колко различен е административният капацитет на една малка и на една голяма община. Това, което на мен ми се иска, е да запазим силния интерес, да могат те буквално в момента, когато започне набирането на проектите, с един клик на бутона да изпратят своя предварително подготвен формуляр.

Според Мария Габриел е важно да има баланс в географското разпределение на финансирането. Ще бъде заложен принципът “първи дошъл, първи обслужен”. Общините, подали първи заявление за финансиране на безплатен wifi достъп, ще са и първите, които ще получат своите ваучери.

Този проект сам по себе си е уникален. За първи път регистрирайки се в една от точките, ще бъдеш регистриран и във всичките между 6 и 8 000 в цяла Европа. Това дава възможност на една малка община в България да бъде видяна от някой, който е във Франция, Германия, във Финландия. В това аз виждам възможност за бъдещо привличане на инвестиции, в това аз виждам възможност за бъдещо създаване на услуги.

През следващите 3 години инициативата  WiFi4EU ще осигури достъп до интернет на жителите и посетителите на над 8 хиляди местни общности в целия ЕС. 

Мария Габриел срещу фалшивите новини

"Наша отговорност е да помогнем на "четвъртата власт" – журналистиката, която е стожер на демокрацията", каза междувременно в специално интервю за белгийския всекидневник L'Echo Мария Габриел.

"Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се превърне от национален – в европейски", допълни тя и уточни, че ще предложи през пролетта на 2018 година обща стратегия спрямо този феномен. Експертна група на високо равнище трябва да идентифицира добрите практики за борба с фалшивите новини.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!