България е готова за председателството на ЕС

Обобщение

Горещата тема е сигурността

Напълно сме готови за председателството на ЕС. Това заяви министър Лиляна Павлова пред БНТ на 5 януари. Започваме председателството с високо вдигната летва, каза още тя.От първия ден на широкия дебат през изминалите 6 месеца, еволюирахме до това какво реално може да направим, каза Лиляна Павлова.

Много са въпросите. по които ще работим - първият и много важен е дабатът за бъдещето на Европа, бюджетът на Европа и бъдещата кохезионна политика. Най-горещият картоф е темата миграция и сигурност, посочи тя. Дадохме мното важна заявка че българското председателство ще бъде балканско председателство, посочи още министър Павлова. Може да сме най-бедни, заклеймени като най-корумпираните, но може да променим това клише за нас, каза тя.
Депутати призоваха Тереза Мей да остане в общия европейски пазар

Междувременно 20 британски депутати в Европейския парламент призоваха премиера Тереза Мей да остане в общия европейски пазар. Междупартийната група заяви, че с напускането му Великобритания ще стане по-бедна, а на гласоподавателите трябва да бъде даден шанс да преосмислят Брекзит.

Тереза Мей бе призована да промени курса и да търси пълно членство в общия европейски пазар и митнически съюз от междупартийната група, която включва и трима депутати от Консервативната партия. В писмо депутатите излагат предизвикателствата не само към премиера, но и към лидера на лейбъристите Джеръми Корбин за вземане на правилните решения.

 „Най-добрият начин за осигуряване на британския просперитет е да останем близо до Европа, в общия пазар и митническия съюз, и да осигурим сделка, която запазва позициите ни“, се казва в писмото. Депутатите в Брюксел освен това изтъкват, че напускането на ЕС означава отказване от мястото на върха на Европа, което ще направи Великобритания по-скоро „изпълнител, а не определящ правилата на играта“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!