Лидерите на ЕС в София за откриването на българското председателство на 11 януари

Обобщение

Председателството е възможност да популяризираме България, както и да променим облика на страната. Това заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на годишна среща на търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси.

Павлова припомни, че всички основни срещи са в Брюксел.

2,4 млн. лв. са отделени на Външно министерство за председателството. МВнР е разработило и специална комуникационна стратегия със събития, на които ще  се представят приоритетите.

Бюджетът на министерството за председателството е 4,8 млн. лв

4 млн. лв. са отделените средства за Министерство на културата, които включват откриване и закриване на председателството, задължителна арт инсталация.

По думите на Павлова около 22 000 души ще посетят България по време на председателството, за срещи, заседания и конференции.

Официалното откриване на председателството в София ще бъде на 11 януари. След встъпителните думи на министър Павлова официални речи ще произнесат президентът на Р България Румен Радев, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, премиерът на Р България Бойко Борисов.

Детският хор на БНР ще изпълни химна на България и химна на ЕС. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!