Европредседателството и интеграцията на страните от Западните Балкани

Обобщение

Йоханес Хан благодари на България

Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан е в София за старта на българското европредседателство. Австриецът е член на управляващата в страната си консервативна Народна партия. В интервю за „Хоризонт“ той заяви:

Искам да благодаря на Българското европредседателство, че се ангажира с интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Благодарен съм на България за предстоящата през май среща на върха между ЕС и Западните Балкани - това е първата среща от този ранг след Солун през 2003 година.

На европейско ниво през миналата година създадохме предпоставките - имам предвид декларацията на държавните и правителствени ръководители и речта на Жан-Клод Юнкер за бъдещето на Съюза. Така, чее важно да използваме инерцията на момента за интеграцията на страните от Западните Балкани и да я доразвием.

На въпрос как ЕК убеди европейците в необходимостта от приемане на нови страни в ЕС, след като в редица негови членки на власт са евроскептични или крайнодесни партии, а сред хората доверието в ЕС спада, комисар Хан заяви:

Не бих казал, че недоверието в ЕС расте. Доказателство за това са редица избори през миналата година. Най-добрият пример, разбира се, е Макрон, който спечели вота с ясна проевропейска програма. Да спомена и президентските избори в Австрия, парламентарните в Холандия.

Нека да припомня - Партията на свободата беше партията, която внесе в парламента предложението за приема на Австрия в ЕС. Тази партия действително подкрепя идеята за повече национални, самостоятелни решения на отделните страни-членки, но тя не се стреми към напускането на Евросъюза или неговото разпадане, а по-скоро иска промени. И това е напълно легитимно.

Като „адвокат“ на Балканите, България е ангажирана и с нормализирането на отношенията с Турция, което е сложна тема, изтъкна комисар Хан:

Ако трябва да сме честни, трябва да кажем, че десетилетия наред Турция е кандидат за членство в ЕС. От друга страна искам да подчертая, че процесите от последните години съвсем ясно показват отдалечаване от европейските ценности. Това доведе до решението от декември да не се отварят нови преговорни глави, което ще има своето отражение и върху плащанията. ЕС е наясно, че Турция е важен партньор, при това в няколко посоки и по различни причини. Освен това в редица области сътрудничеството ни с Турция е на много високо ниво. …Приветстваме усилията на Турция през последните месеци за нормализиране на отношенията. А това е в интерес и на Турция, и на Европа.

Следващият бюджет на ЕС вероятно ще доведе до съкращения в средствата, отпускани на регионите, а задачите пред ЕК са все повече, допълни комисар Хан:

С напускането на Великобритания ЕС губи не само страна-членка, но и вторият най-голям нетен вносител в европейския бюджет. Става дума за 12-13 милиарда евро. Тази липса не може да остане без последствия….

Юнкер: Приоритетът на страната ви е верен

"България правилно избра Западните Балкани за един от приоритетите на своето европредседателство. Страните от Западните Балкани заслужават да им се даде перспектива за членство в ЕС. Да, това няма да се случи в рамките на моя мандат, но ние отсега трябва да положим основите, а самите страни трябва да се захванат с необходимите реформи, така че това да може да стане в скоро време", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Александър Андреев от "Дойче веле". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!