Европейските лидери ще обсъждат финансовата перспектива в София

Снимка: БТА

Обобщение

Борисов: Да нормализираме отношенията си с Турция и Русия

Благодаря за подкрепата и за всичко, което ЕК прави за България.

Това каза премиерът Бойко Борисов на първата официална съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на европредседателството.

Ако има тема, където България ще се държи най-твърдо по време на председателството, това е темата за кохезионните фондове.

Считаме, че за малките държави като нашата те са жизненоважни, подчерта премиерът, цитиран от Epicenter.bg.

И Турция, и Русия са големи съседи на Европейския съюз - моето мнение е, че трябва да нормализираме отношенията с тях. Но това ще бъде тема на Европейския съвет, заяви министър-председателят.

Няма спор, чеГермания е един от моторите на ЕС и стабилността в Германия влияе върху целия Съюз. Затова се надявам преговорите за съставяне на коалиция там да завършат възможно най-скоро – това е за доброто на всички, заяви Борисов. Той добави, че разчита на подкрепата на Германия за приемането на страната ни в Шенген.

Юнкер: Българското правителство се бори с корупцията

Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на пресконференция в след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде Агенция „Фокус“. 

"Изобщо не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген. България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването й, въпрекиреалността“, посочи Юнкер.

„Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12.00 часа, а казвам, че България е на добър път
“, коментира Юнкер. „Нещата не са достатъчни, но има явен напредък“, обясни той. 


Българското Председателство е в ключов момент за Европа. В голяма степен сме на едно мнение за приоритетите и за българското, и за австрийското“, уточни председателят на ЕК. 
Ще обсъждаме финансовата перспектива, грижата ни е работата да започне възможно най-бързо, за да не се повтори предишната процедура, по време на която Съветът отдели твърде много време“, каза още той. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!