Европредседателството – силен старт

Обобщение

Павлова: Протести се случват навсякъде

„Силен старт и сериозна заявка за едно председателство с посока, мнение и воля да проведем тежките дебати, които стоят пред нас”. С тези думи министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова определи пред Нова телевизия началото на европредседателството на България.

На въпрос дали протестите, които се проведоха в деня, в който България пое председателството на Съвета на ЕС навреди на имиджа ни пред европейските партньори, Лиляна Павлова заяви: „Протести се случват навсякъде в Европа. Така, че нямаше нито изненадани, нито притесни хора сред нашите гости. Това е един естествен и нормален процес“.

Павлова коментира и речта на тържествената церемония на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, която беше на български език и обра овациите в залата на Народен театър „Иван Вазов“ в София.

„Имахме предварителна информация, че Доналд Туск се готви да говори на български език, да ни изненада, но най-емоционалният момент беше, когато всички го чухме да произнесе цялата си реч на български език. Ние говорихме с екипа на Доналд Туск и знаем, че той самият има принос в написването на тази реч”, коментира Лиляна Павлова.

„Дигиталната икономика – тази, която създава работни места и дигиталното образование, които ние трябва да адаптираме вътре в страните си, включително в България, а това за нас е една уникална възможност, защото виждаме тенденцията в последните няколко години – младите, децата ни, които заминаха да учат и живеят в чужбина, започнаха да се връщат в България, защото могат да работят в сектора на дигиталните технологии. Това е една тенденция, която ние трябва да хванем и да работим усилено по нея. Това е част и от общия ни дневен ред”, каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

По думите й законодателството, което имаме да приемем по време на европредседателството, ще ни помогне „да дадем заявката България, заедно със Западните Балкани, където имаме този потенциал, да стане Силициевата долина на Европа.

Борисов представя в сряда в Страсбург програмата на българското председателство

Премиерът Бойко Борисов ще представи в сряда пред Европейския парламент (ЕП) в Страсбург програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

Това показва дневният ред на първата за годината сесия на евродепутатите.

ЕП ще изслуша отчета на приключилото в края на декември естонско председателство. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще обсъди с евродепутатите резултатите от последното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС. През декември те отчетоха достатъчен напредък в първата част от преговорите за напускането на Великобритания, но останаха разделени в оценките за квотното разпределение на мигрантите.

В сряда ЕП ще обсъди също влиянието на руската пропаганда и обвиненията към Москва в опити за оказване на влияние върху изборите в отделни държави чрез дезинформация. Очаква се ЕП да предложи подсилване на отдела за засичане на дезинформация, разкрит в Европейската служба за външна дейност. ЕП разглежда положително осигуряването на повече средства за повишаване на осведомеността, за разследваща журналистика и за информационна грамотност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!