Мария Габриел: Дигиталните умения са част от приоритета ни за една дигитална Европа

Мария Габриел
Бъдещето на Европа и младите хора е сред водещите приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС. Ролята на Европа в бързо развиващия се свят е пряко свързана с конкурентоспособността на европейската икономика. Единният цифров пазар, достъпът до иновации, връзката между образованието и изискванията на бъдещия пазар на труда са ключови за технологичното развитие.


Електронните комуникации, трансграничното предоставяне на услуги, авторските права, електронната неприкосновеност, киберсигурността се открояват като основни теми през следващите шест месеца от европредседателството на България. Обвързването на образованието на младите хора с усвояване на „уменията на бъдещето“ е пътят към постигането на конкурентна, гъвкава и успешна Европа, смята еврокомисарят ни Мария Габриел.

Младите хора не са само потребители на съдържание. Те са създатели. Това означава, че те градят своите умения за бъдещето. Инвестицията в новите технологии е инвестиция в умения за живот.  Благодарение на новите технологии и на младите хора на България, председателството на страната ни ще бъде успешно, а по този начин ние показваме най-хубавото от лицето ни пред Европа и света, категорична е Мария Габриел.

По време на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат водени ключови преговори, както във връзка с Директивата за аудио-визуалните и медийни услуги, така и по отношение на киберсигурността.

Ще поставим ключови теми като кода за електронните съобщения. Продължаваме работата със свободното движение на нелични данни, за да дадем възможност на Start Up-ите и малките и средните предприятия да растат. Знаете, че вече имаме общ регламент за личните данни, влизащ в сила през май 2018 г.  Личните данни на хората не са стока. Нашите данни показват, че след 2020 г. над 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения, а днес 80 млн. европееца никога не са си служили с Интернет, 169 млн. европееца нямат тези основни цифрови умения. Днес трябва да направим така, че мобилизирайки се с българското европредседателство, държавите членки, неправителствените организации и младите хора да направим решителни крачки в тази посока, за да можем да поставим най-важния въпрос - да запазим човешкото лице на цифровизацията, смята българският еврокомисар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!