Премиерът Борисов представя пред Европейския парламент приоритетите на Българското председателство

Премиерът Бойко Борисов ще представи приоритетите на Българското председателство по време на откриващата се днес нова сесия на Европейския парламент в Страсбург. Изказването му пред евродепутатите е предвидено за сряда, а ден по-рано Естония ще отчете свършеното за изминалата половин година. 

Ходът на преговорите по Брекзит и влиянието на руската пропаганда в страните от ЕС също присъстват в дневния ред на евродепутатите. Във вторник те ще обсъдят с Доналд Туск изхода от декемврийския Европейския съвет, където основните акценти бяха преговорите по Брекзит, миграцията, сътрудничеството в областта на отбраната и реформата в еврозоната. 

Какво да очакваме от изказването на българския министър-председател, обяснява за "Хоризонт" министърът за Българското председателство Лиляна Павлова:

Такава е практиката за всяко ротационно председателство, на първото пленарно заседание винаги министър-председателят на държавата ротационен председател прави представяне на пленарното заседание  - изслушване пред Европейския парламент. Нашият министър-председател ще направи това на 17 януари, като ще представи детайлно не само четирите български приоритета, но и основните политически послания и ангажименти, които имаме в общоевропейския дневен ред и програмата на лидерите, първата от които е през февруари, където се очаква да говорим по темата, свързана с бъдещия бюджет и многогодишната финансова рамка. 


При официалното откриване на Българското евролидерство в София председателите на трите европейски институции дадоха пълна подкрепа за реализирането на основните приоритети, залегнали в програмата на българското правителство и приветстваха избора на страната ни да работи за европейската интеграция на Западните Балкани: 
ЕП е готов да подпомага Председателството с всички възможни средства. Можете да разчитате на нас като партньор, който е ангажиран с вашето председателство. Съединението прави силатазаяви в речта си при официалното откриване на Българското председателство Антонио Таяни, който подчерта като важен момент за бъдещето на Европа отношението между ЕС и държавите от Западните Балкани - един от водещите приоритети на страната ни.
Още при срещата си с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер в края на миналата седмица в София премиерът Борисов заяви, че по темата "Кохезионни фондове" България ще отстоява твърдо своята позиция: 

Първо, във вътрешнополитически план ние сме го поели като ангажимент и второ, считаме, убедени сме, че за Балканите, за новоприетите членки и малко преди нас тези, които са в Европейския съюз, те са жизненоважни.


В програмата на новата сесия на Европарламента в Страсбург е предвидена дискусия с премиера на Ирландия Лео Варадкар, който в началото на годината посети София. На срещата си с премиера Борисов той изрази увереност, че България ще се справи много добре с отговорностите по европредседателството, но изрази опасенията си от Брекзит и отражението на процеса върху страната му. В сряда - веднага след изслушването на българския министър-председател,  Варадкар ще бъде първият лидер на ЕС, който ще обсъди с евродепутатите бъдещето на Европа.

Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!