Меркел и Бабиш в София - подкрепиха политиките на Борисов

Обобщение

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и чешкият премиер Андрей Бабиш дойдоха през изминалите дни в София. Те подкрепиха приоритетите на евро председателството и политиките на правителството на Бойко Борисов.   

Меркел проведе работна среща с премиера Бойко Борисов. "Говорихме по въпросите за миграцията. Искам да благодаря на България за начина, по който пази нашата европейска граница, нещо, което е много трудно. Искам да приветствам действията на Бойко Борисов да разговаря открито с турския президент. Нашите отношения с Турция трябва да са открити. Говорихме и за идеята за изграждането на газов хъб във Варна. Германия ще подкрепя България", сподели Меркел.

"Не мога да ви кажа точна дата за присъединяването към еврозоната, но мисля, че това ще стане съвсем скоро, като ще се започне от летищата. Подкрепяме и присъединяването на Западните Балкани към ЕС, като това трябва да стане при покриване на условията и критериите", каза още канцлерът.

По време на съвместна пресконференция между Борисов и Меркел за пореден път беше отчетено, че България е една от най-дисциплинираните държави в ЕС, с най-нисък външен дълг, нулев бюджетен дефицит, бюджетен излишък, огромен фискален резерв, ръст на икономиката, 6% безработица, нулева инфлация, повишават се с по 10-12% доходите по Евростат. 

След срещата Борисов отбеляза още, че е коментирал с немския канцлер възможността Германия да ни подкрепи с експерти в сферата на правосъдната система. “Да ни изпратят, добронамерено, да се обучаваме, да се подкрепяме, да се наблюдаваме, но в най-добронамерен вид, включително да разгледат и антикорупционния закон и да си дадат мнението”, заяви премиерът.

Ден по-късно Борисовпосрещна в София ичешкия премиер Андрей Бабиш. Двамата разговаряха по теми от взаимен интерес - задълбочаване на икономическото сътрудничество и увеличаване на стокообмена. Обсъдили са и бъдещето на Европейския съюз, новата Многогодишна финансова рамка, както и приоритетите на българското европредседателство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!