Асим Адемов: Принципът на солидарност трябва да е основен при справянето с мигрантската криза

Темата за миграцията е една от основните теми, която стои в дневния ред на Европейския съюз. Европа обръща сериозно внимание на проблема, защото той „виси със страшна  сила“ над Стария континент.

Целта е да се овладее миграцията. Въпреки че в последно време има спад в бежанския поток, но това може да се окаже временно явление, коментира българският евродепутат Асим Адемов, който е член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред.

Според Адемов е нужно страните членки да покажат по – голяма солидарност при приема на мигранти и припомни, че по решение на комисията е гласувано през ноември от Европейския парламент да започнат преговори между него и Съвета на Европа за промяна на Дъблинският регламент:

„Идеята на промяната е да се действа малко по – кардинално, в смисъл тези страни които откажат да приемат бежанци ще им бъдат орязвани еврофондовете. Ключовата дума при решаването на проблема е по – голяма солидарност между страните членки, каквато те са демонстрирали при други случаи и моменти. Надявам се и този път да е така, за да се справим, но неизбежно е да не се справим с проблема, няма как!"

Решаването на проблема с миграцията към Европа е свързано с ограничаването на бежанския поток. Трябва да се направи и разграничение между икономическите мигранти и тези, които бягат заради политически причини, добави евродепутатът Асим Адемов.

Повече може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!