Политици и учени подготвят ратифициране на Истанбулската конвенция

Обобщение

44-то Народно събрание на България вероятно ще ратифицира т. н. Истанбулска конвенция. Това става ясно от изказвания на политици – основно представители на управляващата партия ГЕРБ и 100 учени. По неофициална информация  на БНР това трябва да се случи до края на българското Европредседателство.

Освен народни представители от партията на премиера Бойко Борисов, готовност да подкрепят документа имат част от депутатите на ДПС и „Воля“ на Веселин Марешки, с чиито гласове документът може да бъде подкрепен. БСП и „Обединени патриоти“ (ОП) заявяват, че са против.

Равенството на половете е въпрос на ценности“, казва еврокомисарят Мария Габриел, коментирайки необходимостта от ратифициране на Истанбулската конвенция, чиято основна цел е борба срещу домашното насилие. Според Габриел всяка трета жена в ЕС е жертва на домашно насилие и за преборването с този феномен са нужни общи действия на държавите-членки, както и законодателни промени.

„Приемам изцяло предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция. Това означава да се разясни документът. Кабинетът е гласувал конвенцията прибързано, без да подготви пакет от закони, които да я придружават“, каза пред Би Ти Ви вицепрездентът на България Илията Йотова. Припомняме, че тя, както и обмуцманът Мая Манолова, подкрепят документа като цяло.

Според премиера Борисов ако в България има референдум за конвенцията, това ще означава да гласуваме „за“ или „против“ пребиването на жените.

Документът е със заглавие: „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашно насилие“.

Пред БНТ правосъдният министър Цецка Цачева каза, че с конвенцията не се въвежда трети пол, не се узаконяват еднополовите бракове. Документът можело да бъде ратифициран от парламента със забележки.

Междувременно 100 български учени се обявиха в подкрепа на конвенцията. Сред тях са проф. Михаил Неделчев, проф. Евгений Дайнов, доц. Татяна Буруджиева, доц. Даниел Смилов, доц. Андрей Бунджулав.

От 28 държави членки на ЕС, 17 са я ратифицирали. От 47 държави членки на Съвета на Европа 3 не са я подписали – Русия, Армения, Азърбейджан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!