ЕК ще инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри

евранет Мария Габриел


Европейската комисия обяви плановете си да инвестира съвместно с държавите-членки в изграждането на суперкомпютри от световна класа. Те са необходими за обработката на все по-големи обеми от данни и ще носят ползи на обществото в много области - от здравеопазването и производството на енергия от възобновяеми източници до безопасността на автомобилите и киберсигурността. В момента учените на стария континент все по-често обработват данните си извън общността, тъй като наличната изчислителна мощност в Европейския съюз не отговаря на потребностите им. Тази липса на независимост застрашава неприкосновеността на личния живот, защитата на данните и търговските тайни, особено при приложения с чувствително съдържание. 
За изграждането на въпросните суперкомпютри е регистрирана нова правна и финансираща структура - предприятието EuroHPC. То ще  придобие, изгради и внедри в цяла Европа инфраструктура от високопроизводителните изчислителни технологии. 

Инициативата беше представена от комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел:
Тази инициатива, която е едно съвместно начинание, наречено Юро Ейч пи Си, ще позволи на Европа да разполага с високопроизводителна инфраструктура за изчислителни технологии и данни. По този начин ние ще обединим националните, индустриалните и научните интереси в един общ проект. За да се финансира развитието на технологията Ейч Пи Си тя трябва да бъде общоевропейска и конкурентноспособна. Така ние ще можем да придобием една обща съвременна европейска инфраструктура от високо качество, която е сред най-напредналите в света. Този проект вече е подкрепен от 13 държави членки, сред които: Германия, Белгия, България, Хърватия, Испания, Франция, Гърция. Всички тези държави са подписали една декларация, в която се ангажират да работят заедно и да придобият и развият една общоевропейска инфраструктура на суперизчислителни технологии. 
Какви са предизвикателствата на тази инициатива? Изключително големи за Европа. Ейч Пи Си е стратегическа технология за научни изследвания, конкурентоспособност и възможности за новаторска дейност в индустрията, в цифровата епоха. Тези суперизчислителни технологии ще отворят пътя за нови научни и индустриални приложения. Например - разработване на нови лекарства, нови козметични продукти и симулация на ефектите от тях. Освен това - създаването на нови самолети, медицинска персонализирана диагностика, разбиране и моделиране на човешкия мозък. Ще можем и по-добре да предвидим промените в климата. Всичко това ще може да се разработи със следващото поколение на изчислителни технологии Ейч Пи Си. 

До 2020 г. общо около 1 млрд. евро публично финансиране ще бъдат инвестирани, а частните членове на инициативата ще се включат и с непарично участие. 

Още европейски новини на: euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!