В Брюксел Борисов нападна ЕС, Радев се обяви срещу Истанбулската конвенция (обобщение)

В деня на откриването на българското председателство на Съвета на Европа в Брюксел - 1 февруари, премиерът Бойко Борисов нападна ЕС, а президентът Румен Радев се обяви срещу Истанбулската конвенция.

„Европа да спре да си измисля мотиви, които ги няма, за да не допуска България в Шенген, при положение че страната има най-добре пазената граница в Европа“. Това призова на 1 февруари на конференция в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той посвети основната част на речта си на проблема с миграцията.

Борисов обяви, че данъкоплатците в ЕС плащат за това, което САЩ, Русия, Китай и Турция, водени от своите геополитически интереси, са предизвикали в Сирия, Либия и Афганистан. Той добави, че впоследствие европейската дипломация се е провалила напълно.

Същия ден, отново от Брюксел, президентът Румен Радев обяви категорично:

"Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира!...Отлагането на ратификацията на Истанбулската конвенция е победа за българското общество, което показа обединение и здрав разум.Вносителите и проповедниците на Конвенцията се скриха зад Конституционния съд.

Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира по няколко важни причини.

Първо - тя сама по себе си не може да предотврати насилието

Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда. И най-вече - с добро възпитание.

Точно тези текстове, които бунят нашата общественост и са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра - за тях в самата конвенция изрично е написано, чене подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации", коментира още Радев.

Президентът се съгласи с тезата на министър-председателя, че трябва да се осигури „продължителност“ на приоритета за европейска перспектива на Западните Балкани и след като изтече българското председателство.

Държавният глава беше приет на аудиенция при краля в рамките на работното си посещение в Брюксел.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!