Христо Христов: За решение на проблемите в ЕС трябва ангажираност на всички граждани

Един от приоритетите на българското европредседателство е европейската гражданска инициатива "За приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите". Европейската гражданска инициатива е важен инструмент за европейски дебат и демократично участие.

За да се намерят решения на сериозния набор от наболели теми на европейско ниво, трябва да има ангажираност от страна на всички граждани, категоричен е Христо Христов - заместник-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Христов е убеден, че даването на конкретни предложения от страна на гражданите и поддържането на информирани дебати ще спомогне за развитието на жизнено гражданско общество. Той посочва какво е необходимо да се направи, за да се стимулират дебатите не само по отношение на гражданските организации, но и по отношение на други въпроси на европейско ниво:

2018-а е годината на българското председателство, което ни дава един много сериозен шанс и ни отваря тази възможност наистина да насочим общественото внимание към сериозен набор от теми. Надяваме се всички хора да са по-ангажирани и ред такива проблеми да намерят своето решение.

Когато основните европейски институции работят заедно и споделят едно и също виждане по редица проблеми, поне част от тях ще бъдат решени, но в основата лежи дебатът, подчерта Христо Христов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!