Мария Грапини: Малките и средни предприятия имат нужда от повече подкрепа


Микропредприятията, малките и средните предприятия  съставляват 99% от дружествата в Европейския съюз. Те осигуряват две трети от работните места в частния сектор и допринасят за повече от половината от общата добавена стойност, създавана от предприятията в Съюза. Приети са различни програми за действие с цел подкрепа на МСП, сред които е Законодателният акт за малкия бизнес в Европа, ДХоризонт 2020У и Програмата за конкурентоспособност. Тяхната цел е да се повиши конкурентоспособността на МСП чрез научни изследвания и иновации и да се осигури по-добър достъп до финансиране за МСП.

Един от най-подготвените членове на Европейския парламент по въпросите на малкия и среден бизнес е румънският депутат от групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Мария Грапини. Самата тя преди да влезе в политиката е била управител на шивашка фирма, а след това делегиран министър за малките и средни предприятия, бизсесредата и туризма на Румъния. За Мария Грапини именно малките и средни предприятия са в основата на икономиката и те трябва да се подкрепят.

Аз съм съпредседател на група в Европейския парламент по въпросите на малките и средни предприятия. Ние предложихме идея за интернационализиране на тези предприятия. Това означава, че всички предприемачи ще могат да участват в изложения и срещи без това да е свързано с разходи за тях. В единна информационна система всеки от тях знае къде и какви събития има, а те сами преценяват дали да участват. Извоювахме и по-голям бюджет за малките и средни предприятия за следващата година. Тъй като в Румъния кредитите са с високи лихви, направихме отделно финансиране и с програми с по-малки лихви специално за малките и средни предприятия. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!