Е. Караниколов: По време на Председателство ще се постараем да допринесем за развитието на ЕС


Индустриалната политика и инвестициите в интелигентна, иновационна и устойчива промишленост са приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Така България продължава работа по темите от Естонското председателство и в същото време прави първа стъпка към формулиране на общоевропейската политика по отношение на индустрия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на конференция, посветена на иновациите и базовата индустрия.

Общата стратегия за индустриална политика трябва да подпомогне интензивното въвеждане на иновации в производството, цифровизация на индустрията, създаването на работни места и подобряването на достъпа за финансиране на предприятията. По време на нашето председателство, България ще се постарае да допринесе за развитието на Европейския съюз, в това число и на индустрията, като защити постигнатото досега и същевременно допринесе за бъдещите политики и решения, които заедно може да предложим на европейските граждани.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи още, че Българското председателство ще продължи усилията за формиране на общи дългосрочни и краткосрочни цели за развитието на европейската индустрия и за приемането на Стратегия за общата индустриална политика на Европейския съюз.

Гост на форума бе Ерик Мамер - директор на дирекция "Конкурентоспособност и Растеж“ в Европейската комисия. Той отчете високия ръст на Брутния вътрешен продукт на страната ни през последните години и изтъкна огромното значение на производствените сектори и необходимостта от по-широка финансова рамка за индустрията в планирането на бюджета на Европейския съюз:

Резултатите досега, особено в България са много положителни, защото имате доста висок ръст на Брутния вътрешен продукт през последните години, да не говорим че производствените дейности имат сериозен дял. Защото от по-малко от 15% към 2009-та, увеличението е към 17% сега, в целия Европейски съюз. Заетостта в производството се разраства устойчиво от 2014 година - от милион и половина нетни работни места, които бяха създадени през 2013-та, ние се движим напред. А това повишава износа.

Базисната промишленост създава една четвърт от добавената стойност в производствения сектор и е ключова за развитието на високите технологии. Едно работно място в тази област създава още две и половина по-нататък по веригата. По тази причина внимателно се разглеждат политиките и пречките в промишлените отрасли, съобщи още Мемер. Сред предизвикателствата пред базисната индустрия и общата промишленост той посочи прехода към дигитална икономика с нисък въглероден отпечатък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!