Как ЕС търси работни места на млади безработни в училище.


С призив за по – активно включване на младите в бизнеса отправиха от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Българската мрежа обединява бизнес, не правителствен сектор, синдикати и образователни институции. Марина Кирова, съветник „Икономическо управление и Европейски семестър“ в представителството на ЕК в България казва, че недостигът на млади в бизнеса е Европейска тенденция. И допълва: 
Бъдещето на Европа и младите хора е сред основните приоритети на българското председателство на съвета на Европейския съюз. Ясно е, че не може да се разчита единствено и само на образователната система. Тя трудно може да се адаптират към бързия темп на развитие. И да даде нужната подготовка за професии, които още не съществуват. Все по-голямо значение ще имат уменията иновативност, предприемачески дух, работа в екип. И тук идва огромната роля и значение на доброто партньорство между образователните институции и бизнеса, защото това е начинът да се развиват комплексни знания и умения. 
В Европа само има 7 милиона младежи между 15 и 24 години, които нито работят, нито учат а и нямат мотивацията, припомниха на форума. Членът на организацията към ЕК за корпоративна и социална отговорност Жак Спелкенс казва, че бизнесът трябва да отиде при учителите, които да мотивират своите ученици да се срещат с бизнеса.
Обявихме 1000 места в заводи във Франция, Белгия и Люксембург за стаж на учители. На тези места дойдоха петима души. Защо? Защото това съвпада с лятната ваканция и защото си мислят, че знаят как компаниите работят. Но не се отказахме. Отидохме в училищата и обяснихме – ако предоставяте на учениците си актуално знание, те ще ви оценят повече. Поне в трите държави, които споменах, учениците знаят повече от учителите си. Защото те потъват, те са в интернет. Трябва да се промени връзката между обучението и бизнеса. Това е трудно, защото всеки смята, че най- добрият в това, което прави. Но връзката трябва да води към сътрудничество. Бизнесът да включи младите в плановете си за развитие, а образованието да излезе от стените на училищата и университетите.
Осем приоритета предлагат от глобална пакт за да може бизнесът и учещите да се срещат по – бързо. За да може и младите на получат от рано професионални насоки за бъдещето си. И бизнесът да успее да се справи с нарастващата трудност да намери кадри. Договорът е отворен. А в България фирми вече си сътрудничат, обяснява кметът на община Девин Свилен Шитов.
Създадохме две професионални паралелки заедно с бизнеса. Проведохме едва наистина перфектна информационна кампания. Постигнахме преизпълнение на план-приема приема. План приемът беше за две професионални паралелки, една от която е 28 ученика. В момента има около 63-ма. Гарантира се намиране на реализация след успешно завършване. 
Резултати може да има в общини, където има бизнес, казва кметът на Девин Свилен Шитов и чака резултати от сътрудничеството с нето след три години. Учениците са заинтересовани за среща с бизнеса, казва и директорът на 90-то СОУ "Хосе де Сан Мартин" Емилия Иванова. И допълва какво е нужно да се прави…
С децата посещаваме ежегоден базар на професиите. Правим и мини базар на професиите. Правим ролеви модел. Предлагаме на нашите ученици възможност да се срещнем с хора, които са успешни в някаква професия. Ходим и в предприятия, за да видим в реален производствен процес. Повечето продължават в университетите и след това намират реализация



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!