ЕС и криптовалутите


Европейската комисия откри Обсерватория и форум на Европейския съюз за блокови вериги - т.нар. блокчейн. Тези технологии позволяват равномерното съхраняване на информационни блокове в цялата мрежа и се считат за голямо постижение, тъй като осигуряват висока степен на проследимост и сигурност на извършваните онлайн икономически трансакции. Върху блокчейн технологиите са изградени и криптовалутите, към които има все по-голям интерес и в много държави вече се правят постъпки за регулирането им. Експертът по криптовалути Жан - Люк Верелст е категоричен, че на ниво дигитална технология регулацията на криптовалутите е невъзможна.
"Едно е сигурно - блокчейн технологиите няма да променят единствено света на валутите, но и бизнеса изцяло", допълни еврокомисарят по дигитализацията Мария Габриел. "Световният икономически форум е убеден, че до 2025 година десет процента от глобалния брутен вътрешен продукт може да бъде в дигитални активи, които се съхраняват благодарение на технологиите с блокови вериги. Някои хора мислят, че блокчейн технологиите могат да променят множество съществуващи вече бизнес модели. Други стигат по-далеч и са убедени, че този вид технологии ще бъдат в основата на изцяло нови организации, които ще се отразят на голяма част от бизнеса. Всички експерти са категорични, че блокчейн технологиите ще променят правилата на играта и Европа не може да пропусне тази възможност. Тези технологии стимулират иновациите и създаването на нови бизнеси и модели. Нашите граждани ще спечелят от тези нови хоризонти", допълни Габриел.
Европейската комисия финансира от 2013 г. проекти в областта на блоковите вериги. Тя ще осигури до 340 млн. евро за финансиране за проекти, основаващи се на блокчейн технологии, до 2020 г. Ще пристъпи ли обаче към регулации на криптовалутите. Пред "Хоризонт" еврокомисарят по въпросите на еврото Пиер Московиси заяви, че комисията следи отблизо случващото се с криптовалутите, но още е рано да се мисли за регулация. "Те със сигурност не застрашават нашата обща валута - еврото", каза още Московиси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!