Препоръки за стъпките във връзка с Брекзит

Снимка: europa.eu


Европейската комисия отправи препоръки какви да са стъпките във връзка със следващия етап от организираното оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз.

На 8 декември Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да приеме, че на първия етап от преговорите по Брекзит е бил постигнат достатъчен напредък. Седмица по-късно лидерите на 27-те държави-членки на Европейския съюз потвърдиха, че е постигнат достатъчен напредък по отношение на правата на гражданите, Ирландия и финансовото споразумение и приеха насоки за преминаване към втория етап от преговорите.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск направи специално изявление за насоките за 2-ия етап от преговорите за Брекзит:

На първо място, следва да започнем преговори за преходния период, така че гражданите и предприятията да имат яснота относно положението си. Както знаете, Обединеното кралство пожела преходен период около две години, в който ще продължи да бъде част от единния пазар и митническия съюз. И ние ще сме готови да обсъдим този въпрос, но естествено е да имаме своите условия. Моето предложение е през този период Обединеното кралство да спазва: цялото право на Съюза, включително новото законодателство; да спазва бюджетните ангажименти; да приеме съдебния контрол и разбира се, всички свързани с това задължения.

Ясно е, че в рамките на преходния период след оттеглянето на Обединеното кралство, вземането на решения на равнище Европейски съюз ще продължи между 27-те държави членки, без Обединеното кралство.

Всичко, което казах, изглежда единственото разумно решение, и е в интерес на всички наши граждани то да бъде договорено колкото е възможно по-скоро. Поради това ще поискам от лидерите на ЕС мандат нашият преговарящ да започне преговорите незабавно.

Второ - искаме да започнем преговори с Обединеното кралство, за да проучим тяхното виждане за бъдещите отношения с евросъюза. Досега чухме редица различни идеи. Нужна ни е повече яснота относно виждането на Обединеното кралство за бъдещите ни отношения, когато то е вече извън единния пазар и митническия съюз. Ето защо предлагам да упълномощим нашия преговарящ да започне по този проблем проучвателни разговори с нашите британски приятели. От наша страна, ние сме готови да започнем подготовка за тясно партньорство между ЕС и Обединеното кралство в търговията, но също и в борбата с тероризма и с международната престъпност, както и в областите на сигурността, отбраната и външната политика. За да се случи това, Европейският съвет ще трябва да приеме допълнителни насоки следващата година.

Миналата седмица стана ясно, че Обединеното кралство ще продължи да участва в митническия съюз и в единния пазар. Ще се прилагат и всички съществуващи регулаторни, бюджетни, надзорни, съдебни и правоприлагащи инструменти, а от 30 март 2019-та година нататък Обединеното кралство ще се счита за трета държава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!