Мерки на Европейската комисия за повишаване на компютърните умения на младите хора в Европа и за подобряване на образователните IT програми


80 милиона от жителите в държавите от Европейския съюз никога не са използвали Интернет. 40 на сто от фирмите в Общността изпитват трудности, когато търсят специалисти. Само един от трима от активната работна сила в Европа има цифрови умения, казва европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел. Според нея едно от най-големите предизвикателства пред които е изправена Европа, е повече хора да имат дигитални умения.

Обучението на младите хора е една от възможностите за решаване на проблема с липсата на кадри. ЗатоваБългария започна национална програма "Обучение за ИТ кариера", разработена заедно с бизнеса. Целта е обучение на бъдещите софтуерни специалисти. Включени са 5 професионални гимназии и 4 висши училища в страната.

Като мярка срещу липсата на кадри с цифрови учения, Брюксел обявява нова програма "Цифрова възможност" - за студенти от цяла Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!