На срещата "Източно партньорство" ще се акцентира за доверителен фонт за три държави

евранет Искра Михайлова

На 24 ноември, в Брюксел, се провежда среща на високо равнище по линия на програмата "Източно партньортво". Евродепутатите приеха резолюция, в която се настоява за утвърждаване на доверителен фонд за Украйна, Грузия и Молдова. Европейският парламент препоръча страните от Източното партньорство, постигнали напредък в европейските реформи, да могат да се присъединят към митническия, енергийния, цифровия съюз или дори Шенгенското пространство, както и да бъдат освободени от тарифите за роуминг към Съюза. В Източното партньорство се числят Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, но вниманието се фокусира най-вече върху Грузия, Молдова и Украина. През лятото парламентите на тези три държави призоваха европейкия съюз да изготви документ за перспективите им в евроинтеграцията.

Дали Брюксел не иска чрез тези бивщи съветки републики да засили влиянието си в противовес на Москва и в контекста на санкциите срещу русия питам Искра Михайлова , председател на Комисията по регионално развитие в европарламента и член на комитета за асоцииране с Грузия.

"По принцип, цялата идея на "Източното партньорство" имаза цел да приобщи тези бивши съветски републики. Опитите са продължителни и не започват с тази резолюция. Могада подчертая,че Естонското председателство изигра определена роля,поставяйки си зацел да засили "Източното партньорство", това беше част от приоритетите на Естонското председателство. Иматакъв момент, в който ЕС сеопитва да засили връзките си с тези страни в противовес на Русия ...заради енергийни връзки, заради традиционни многогодишни отношения с част от елитите на тези страни"
Въпрос - Грузия как ще се отърве от зависимостта си?
"Трудно, разбира се , че трудно. Тук много голямо значение имат големите проекти, в които обаче ключова роля играе Азърбайджан. Докато Азърбайджан е доста въздържан по отношение на ... взаимоотношенията с ЕС, и за другите страни от "Източното партньорство"в сферата на енергетиката ще бъде трудно.  Те са почти ... тотално обвързани с енергийната система на Русия,нямат алтернатива. Тук възниква нъпросът за участието на Турция в целияпроцес...."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!