Увеличение на енергийната ефективност с 35% до 2030 г.


По-чисто и ефективно използване на енергията - това е цел, поставена от евродепутатите. Решение, което бележи началото на годината за Европейския парламент, със сесията през месец януари. ЕС трябва да увеличи енергийната ефективност с 35% до 2030 г.  Възобновяемите енергийни източници трябва да заемат 35% на сто от цялостното потребление.  Гласувана е забрана за палмово масло в биогоривата от 2021 г. Докладчик по въпроса за възобновяемите енергийни източници беше евродепутатът от Испания Хосе Бланко Лопес:

Европейският парламент даде ясно и недвусмислено послание за изпълнение на целите, поставени със споразумението от  Париж за ограничаване на глобалното затопляне. Ако Европа иска да изпълни ангажиментите си от Париж, да води борба с изменението на климата и да ръководи енергийния преход, трябва да направим повече. Парламентът успя да постигне широк консенсус за значително по-високи цели за 2030 г. Също така успяваме да засилим собственото потребление, да осигурим защита и сигурност на инвеститорите, да повишим амбицията за намаляване на въглерода в транспортния сектор, както и секторите на отоплението и охлаждането.

В това е убеден евродепутатът от Испания Хосе Бланко Лопес . Докладчик за енергийната ефективност по време на сесията беше Мирослав Похе от Чешката република:

Смятам и съм убеден, че Енергийната ефективност е важен стълб на нашия съюз. Това е едно от основните измерения на стратегията за енергийния съюз. Амбициозната политика в тази област ще допринесе както за постигането на целите ни в областта на климата и енергията, така и за повишаването на нашата конкурентоспособност.

Чешкият евродепутат Мирослав Похе. Взето е решение на всеки десет години всяка държава-член на Евросъюза да предоставя на Европейската комисия интегриран национален план за енергетика и климат. Този месец Европарламентът одобри и проект на директива за затягане на ограниченията за емисиите на CO2 от индустрията. Това е още една стъпка за изпълнение на ангажиментите по Парижкото споразумениеза климата.Българският депутат от групата на ЕНПВладимир Уручев обясни, че през следващото десетилетие ще действа обновена европейска схема за търговия на въглеродни емисии. Тя трябва да осигурява тяхното намаляване поне с 40% до 2030-а като се взимат мерки и за защита на индустриите, които могат да бъдат засегнати от промените. Друг български евродепутат, от Алианса на социалистите и демократите, акцентира върху необходимостта от свързаност:

Трябва да си поставим по-амбициозни цели по отношение на взаимната свързаност, защото без добра взаимна свързаност няма да можем да продължим с нашите сериозни цели  по енергийна ефективност и по възобновяеми енергийни източници.

Евродепутатът Петър Курумбашев. За ЕВРАНЕТ+: Григори Недялков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!