Елжбета Биенковска: Европа остава индустриална сила, но за в бъдеще работната ръка трябва да е добре обучена и подготвена


Европейската икономика е изправена пред предизвикателствата на цифровата свързаност и нито един сектор не трябва да бъде изключван от тази тенденция. Това обяви в София еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска. Затова страните членки на Европейския съюз трябва да положат усилия за повишаването на квалификацията или за преквалификация на работната сила, за да бъдат подготвени кадрите за иновациите и навлизането на новите технологии в европейската икономика. Тук има още много какво да се направи, смята еврокомисар Биенковска:
На европейско ниво ние трябва да предложим рамка, в която всички държави членки да излязат със свои собствени идеи, тъй като всички имат своите идеи и стратегии за бъдещето и дигитализирането. Но е необходимо, всичко това да бъде под един общ европейски чадър, ако мога така да се изразя, и тогава, при настоящата дискусия по многогодишната финансова рамка ще можем да изградим добра основа за инвестиране в така да го наречем - промишлена конкурентоспособност. 
Всичко, което правим, като започнем от кръговата икономика, от подготовката за изцяло новите бизнес модели, която извършваме, напълно новия начин, по който ще се върши бизнес, новите вериги на стойността. 
Всичко, което правим за малките и средни предприятия. Тези въпроси не са изолирани един от друг - не можем да говорим за промишленост, без да говорим за малките и средни предприятия - и когато говорим за иновации, преквалифициране, повишаване на уменията - това засяга и тяхната роля в конкурентоспособността на европейската промишленост. 
Еврокомисарят Елжбета Биенковска коментира и притесненията на европейците - дали иновациите, модерните технологии и преструктурирането на икономиката няма да отнемат работните места. И изтъкна своя оптимизъм:
Когато започнахме нашата работа преди две години и половина-три в тази насока, аз също бях убеден, в едно такова твърдение, че може би роботите ще отнемат работните места на хората. Сега съм на съвсем различно мнение. Не знаем какво ще стане след 10, 15, 20 години, не знаем какви нови работни места ще се създадат, не знаем какви професии ще изчезнат, но и какви нови професии ще се появят. Ето затова постоянно откроявам колко важни са уменията и тяхното бързо усвояване, както и подготвянето на персонала за новите работни места са от ключова важност. Това, което мога да кажа сега е, че роботите няма да отнемат работата на хората, ако те са добре обучени и образовани. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!