Европейската комисия представи различни варианти за нов дългосрочен бюджет на ЕС след 2020 г.

Снимка: архива


Европейската комисия представи различни варианти за нов и модерен дългосрочен бюджет на ЕС, който да осигури постигане на неговите приоритети след 2020 г.
 "Когато говорим за бюджети, не говорим за счетоводство, а за приоритети и амбиции" - обясни председателят Жан Клод Юнкер и предложи преди да се говори за конкретните цифри, да поговорим за това каква Европа искаме. Според Юнкер трябва да сме наясно, че обичайната практика не е сред вариантите, които ще се разглеждат в предстояща дискусия. Въпреки това Юнкер е убеден, че може да се постигне споразумение за бюджет, при който всички да бъдат нетни получатели."
Важна тема в предстоящите преговори ще е и увеличение на вноските, които страните-членки правят сега в размер на 1 процент от БВП, заяви еврокомисаря Мария Габриел.
"Парите, които няма да постъпват в европейския бюджет, от порядъка на 12-13 милиарда евро годишно, ще трябва с 50% от тях да намалят  разходите по сега съществуващи политики, а другите 50% да бъдат намерени от други източници на финансиране. Точно заради това е много важно да се прецени всеки един от приоритетите. Темата миграция, сигурност, управление на външните граници е водеща. Имаме много ясна заявка за това, че селскостопанската политика, кохезионната политика трябва да продължат. Не можем да изправяме гражданите пред избора повече средства за миграция или повече средства за земеделие. Тези дебати водят в грешната посока. Можем да се справим, така че да запазим най-силното си - кохезионната политика е помогнала на толкова много региони да ускорят своето развитие. Селскостопанската политика знаем колко е важна, но може би трябва да се преосмисли повече насочване на средства към малки и средни земеделски производители. От друга страна сигурността е една от водещите теми за всеки един гражданин."
За първи път ЕС ще предвиди отделен бюджет за дигитализация и ще задели два пъти повече средства за това до 2027-ма година в размер на 70 милиарда евро - съобщи Мария Габриел.
"Днес несъмнено Европа има своето място в технологиите, но тя има и области, в които изостава. Давайки заявка, че е необходимо да увеличим инвестициите в тази област, Европа отправя много ясно послание към хората, че за нас киберсигурността и цифровите умения са жизнено важни, те са тези, които могат да ни изведат с много добър резултат в края на тази цифрова трансформация. Искаме да подкрепим своите европейски шампиони - настоящи и бъдещи - дигитализацията на индустрията, която да е конкурентноспособна и да създава работни места, да заяви своето лидерство на световната сцена, повече инвестиции в суперкомпютрите, повече инвестиции в изкуствения интелект."
Първото обсъждане на идеите, които обяви ЕК за следващия бюджетен период, е предвидено за неформалната среща на лидерите на Европейския съюз на 23 февруари .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!