Лидерите на страните от Западните Балкани и културните министри от АСЕМ – Форум „Азия – Европа“ – в София (обобщение)

Среща на лидерите от страните от Западните Балкани и заседание на културните министри от АСЕМ – Форум „Азия – Европа“. Тези два  форума се проведоха в два последователни дни в НДК в София.

Юнкер с много добра оценка за българското председателство

"Досега резултатите от българското председателство са много добри. Има неща, които се случват, и медиите като че ли малко ги оценяват". Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след срещата с лидерите на страните от Западните Балкани в резиденция "Бояна".

"Тази нощ в 3:43 ч. се постигнато споразумение между Парламента, Съвета и Председателството по съдържанието на Директивата за командированите работници. Благодарение на доброто управление на българското председателство, на усилията на нашите български приятели, постигаме много напредък и по реформата на системата Дъблин.  Искам също така да кажа, че България ме впечатлява с качеството на работата си. Българите могат да се гордеят с начина, по който техните лидери водят българското председателство. 

Европейският съюз остава силно ангажиран с европейските перспективи за нашите партньори от Западните балкани. Ще направим всичко възможно, за да работим в тази насока и виждам същото желание и от страна на партньорите ни.

"Връщам се в Брюксел убеден, че мястото на Западните Балкани е в ЕС и съм още по-убеден, защото тези, които ме слушаха са на същото мнение. Присъединяването не е мечта, а нещо, което може да се реализира“.

Междувременно пресслужбата на Министерски съвет съобщи, че България е потвърдила подкрепата си за европейската перспектива на Черна гора. Темата е била обсъдена в разговор между премиерите Бойко Борисов и Душко Маркович в София.

Маркович и Борисов споделят общото мнение, че е необходимо да започнат важните инфраструктурни проекти за свързаност в региона. 

Правителствената пресслужба съобщи още, че в разговор с президента на Косово Хашим Тачи премиерът Борисов е подчертал необходимостта от реалното изграждане на транспортни, енергийни и дигитални коридори на Балканите и е посочил, че с подкрепа от различни финансови институции има възможност да се инвестира в изпълнението на конкретни проекти. 

С посещението в София приключи балканската обиколка на Юнкер. 

Мартеници и културен обмен

Засилване на сътрудничеството в областта на културното наследство, включително борбата с нелегалния трафик на културни ценности, обсъдиха на двудневна среща в НДК министрите на културата от АСЕМ - Форум "Азия - Европа". 

Министърът на културата Боил Банов заяви, че продължава диалогът в посока на утвърждаването на културата като мост между народите. 

Повече отвсякога се нуждаем от стабилизиращата и приобщаваща сила на културата. Това каза еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич. Той е на мнение, че финансовите министри и премиерите трябва да инвестират повече средства в култура.

Участниците в срещата разгледаха с интерес Улицата на занаятите в НДК, където се запознаха с древни български традиции. Всеки от тях беше закичен с мартеница за здраве.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!