Евродепутати одобриха проекторезолюция срещу тестовете с животни по света


Очаква се до края на март да се гласува резолюция, в която се призовава за забрана на тестове върху животни за козметични цели в целия свят. Депутатите от Комисията по околна среда към Европейския парламент приеха документа преди десетина дни. Въпреки че в Европейския съюз забраната е в сила от 2013 година, все още 80 процента от държавите по света позволяват да се правят тестове върху животни за козметични продукти. Съдокладчик по темата беше Мириам Дали от Малта, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Тя мотивира резолюцията 
"Това вече работи на равнище ЕС и вярвам, че щом работи тук може да е ефективно и в глобален мащаб. Гледам на това като на верижна реакция. Ако ние имаме политики за реална забрана на опитите с животни, това би подпомогнало икономиката и научните изследвания да търсят и да намерят алтернативни методи. Алтернативи наистина имат и те работят. Ако има и натиск от политиките в тази област, нещата ще се случат. Не мисля, че е приемливо животните по света да бъдат подлагани на такива жестоки изследвания за целите на козметиката, особено когато имаме работеща хуманна политика в ЕС. Всъщност, ние можем да подпомогнем учените да разработят и открият алтернативите."
Забраната в световен мащаб е нужна, тъй като, след 2013 година, някои козметични фирми са изнесли опитите с животни извън територията на Съюза. Отбелязва се, че много от съставките на продуктите се използват в други стоки във фармацевтиката, в различни храни и добавки и могат да бъдат тествани върху животни под различен предтекст в легални законови рамки. Проекторезолюцията настоява за приемане на конвенция на ООН и дипломатически совалки на представители на Общността, за да се въведе забраната още преди 2023 година. Депутатите от Комисията по околна среда призоваха Европейската комисия и ръководството на съюза да подкрепи развитието на алтернативните методи на лабораторни изпитания. 
Депутатите искат също да са сигурни, че влязлата в сила забрана за тестване в Евросъюза през 2013-та е в сила в същата степен и няма отстъпления по нея при преговорите със Световната търговска организация. 
Според проучване от 2016 г., 89 на сто от европейските граждани са съгласни, че трябва да бъде направено повече в политиката за хуманно отношение към животните в международен план, а 90 на сто от гражданите на съюза са съгласни, че е важно да се приемат стандарти в това отношение, които да бъдат признати от целия свят. Мириам Дали подчертава 
"Хората разбират, че се нуждаем от ускоряване в разработване на алтернативни методи. Гражданите поискаха на висок глас това. Те настояваха, те избраха да ползват козметичните продукти, които не са тествани върху животни. Аз съм оптимист, че ще има бъдещи марки, които ще произвеждат своите козметични продукти, тоалетни принадлежности и други, защитавайки правата на животните като избягват опитите върху тях. Гражданското общество приветства решението на парламентарната ни комисия."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!