ЕС и Западните Балкани


През изминалата седмица в София се проведе среща на лидерите на страните от Западните Балкани, на която присъства и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той оцени много високо първите два месеца от българското председателство на Съвета на ЕС. Като „много добри“, Юнкер определи и резултатите, които се постигат по един от основните приоритети на нашето Председателство – интеграцията на Западните Балкани.

След посещението, Юнкер каза, че се връща в Брюксел убеден, че мястото на шестте балкански страни е в ЕС и е все по-сигурен, че присъединяването им не е само мечта, а нещо, което може да се реализира.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев коментира темата за Западните Балкани и определи работата на България в тази посока като ползотворна.

Председателството на България ще остане с този свой приоритет и в бъдещите председателства на Австрия и Румъния, които са също страни, граничещи със Западните Балкани. Много е важно за гражданите от тези страни да има сигнали и конкретни проекти, че ЕС не ги е забравил, че те, когато покрият критериите за членство, ще станат част от общността.“

Андрей Ковачев допълни, че всички изследвания на общественото мнение в страните от западните Балкани, показват, че хората имат желание за присъединяването към ЕС, като това е и желанието на по-голямата част от политическите партии.

„Това е мотивация за приемането на реформи, за приемането на европейското законодателство и най-вече за прекратяването на практиките от миналото – насажданата омраза и идеологии. За целия ЕС е важно този регион да не остане черна дупка – източник на нестабилност, в това ние се справяме, като българско Председателство.“

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!