Културата – мост между държавите от ЕС (обобщение)

Изложба живопис в София

В рамките „Културна програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз – 2018“ на Националния фонд „Култура“, Съюзът на колекционерите в България организира изложба „Българска живопис – първата половина на ХХ век – избрано от частни колекции“, която бе открита в изложбената зала на'' Шипка''6 ет.1 на 6 февруари.
В изложбата са включени 135 произведения от 24 колекции от 50 автори.

Изложбата се придружава с пълен каталог на всички произведения. Куратор и съставител на каталога е Галина Декова, а ръководител на проекта е Светлин Русев. 

Петра Камерверт: Евросъюзът не е само икономика

Междувременно на 28 февруари в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз се проведе неформална среща на министрите на културата.

Основно бяха обсъдени възможностите за задълбочаване и разширяване на културните връзки между европейските държави. Председателят на Комитета по култура и образование на Европейския парламент Петра Камерверт изтъкна важността на общата европейска култура и подчерта, че Евросъюзът не е само икономика. Според нея културата може да спре процесите на дезинтеграция.

Комисарят по образование, култура, младеж и спорт Тѝбор Наврачич допълни, че именно културата подпомага сближаването на европейските народи и посочи, че всички културни министри от Евросъюза ще се борят за по-големи бюджети в тази област.

От своя страна писателката Теодора Димова заяви: „Пътят на единството не е лесен, но изкуството ще помогне…Между културите винаги е имало спорове, но никога не е имало войни. Културата е отрицание на войната“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!