Нагласите на националните парламенти в ЕС за европерспективата на Западните Балкани

Снимка: europa.eu


Европейската комисия прие стратегията за надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на Европейския съюз към шестте държави от Западните Балкани - Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония и Албания. Това е и сред обявените от българското председателство приоритети, който намира широка подкрепа сред националните парламенти на страните членки. На една от ключовите срещи от календара на българското европредседателство обаче Испания и Кипър категорично заявиха несъгласието си, че стратегията включва  и Косово.  Испания дори обяви, че има  споразумение с председателя на Европейската комисия  Жан-Клод Юнкер, че стратегията за разширяване трябва да се фокусира върху подготвени страни - Сърбия и Черна гора.  Рубен Морено, член на Депутатския Конгрес на Испания:

"Ние сме съгласни с председателя на Европейската комисия Юнкер, че стратегията за разширяване трябва да се съсредоточи върху държавите Сърбия и Черна гора, подкрепяме и бързи преговори с тези две държави, като се работи по подготовка на Албания и бившата югославска република Македония. На второ място, статегията  за разширяване трябва да се прилага само спрямо онези държави, които са признати от всички страни членки. Не е приемливо да се смесват, от една страна, разширяването, от друга, процесът на стабилизиране на региона. Ние не приемаме шестте държави като пакет, смятаме, че на срещата на върха в София не бива да се следва рамка от шест - не приемаме такава рамка, не я разбираме и тя не е свързана със стратегията за разширяване"

Испания е една от петте държави членки, които не признават независимостта на Косово, наред с Румъния, Гърция, Словакия и Кипър.
Кириакос Хаджиянис,  председател на комисията по европейски въпроси в парламента на Република  Кипър:

"Ние изразяваме възраженията си за участието на Косово в срещите на комисиите по европейски въпроси, също така сме несъгласни от участие на Косово, в каквито и да е бъдещи срещи."

Очакванията са Испания да се противопостави на участието на Косово и по време на срещата на върха в София през май. Позицията на Испания за непризнаване едностранното обявяване на Косово за независима държава се базира на защитата на принципите за териториалната цялост на държавите, които са в съответствие с международните закони и върховенството на закона.
Наред с крайните възражения, масово страните членки изразяват подкрепата си за Балканските държави в усилията им да се интегрират в Европейския съюз и споделят общото виждане, изразено и от  Вацлав Гампл - председател на Комисията по европейските въпроси към Сената на Република Чехия:

"Стабилност, просперитет и мир в Западните Балкани са силно свързани със стабилността в останалата част от Европа. Затова европейската перспектива за Западните Балкани е от съществено значение"

Приоритетът "Западни Балкани" ще е водещ и за следващия ротационен председател Австрия, подчерта Едгар Майер - представител на австрийския парламент:
"Ние също заявяваме цялата си подкрепа за стратегията по разширяването и включането на държавите от Западните Балкани - и за нас това е много важен въпрос, който ще бъде приоритет и по време на нашето председателство"

За Евранет +: Виолета Ашикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!