ЕНП и ПЕС в битка за евроизборите през 2019 г. (Обобщение)

Лидерите на ЕНП и ПЕС влязоха в индиректна остра словестна битка. Причината: посещението на президента на Европейската народна партия Жозеф Дол на 9 март в България, където той обяви, че Бойко Борисов е най-успелият шеф в Европа и социалистите в България са много завистливи.

Жозеф Дол: Българските социалисти не съществуват

"От вчера съм в България и усетих, че социалистите са много завистливи за всичко, което ГЕРБ прави тук. Според мен българските социалисти не съществуват, откактоБългария пое Председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа".

Това заяви президентът на ЕНП Жозеф Дол, който през изминалата седмица се срещна с кметовете и председателите на общински съвети от цялата страна, избрани с листата на ГЕРБ. Информацията бе тиражирана от пресцентъра на ГЕРБ.

На 9 март, 2018 г. ЕНП и ГЕРБ поставиха началото на инициативите на местно равнище за европейските избори през 2019 г. под мотото „Европа започва във Вашето село /град/ регион“.

Президентът на ЕНП е подчертал, че българските градове и села се развиват непрекъснато и е изразил увереност, че стандартът на живот на всички български граждани ще бъде осезаемо подобрен под ръководството на тези кметове. Градоначалниците са изразили благодарността си към ЕНП и сазаявили, че европейската солидарност и финансирането наважните за българите проекти от страна на ЕС е от изключително значение за всички населени места в страната.

Корнелия Нинова: Изказването на г-н Дол е абсолютно неприемливо

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира остро.

Изказването на г-н Дол е абсолютно неприемливо. То разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили "БСП за България" на последните парламентарни избори“, заяви тя.


Сергей Станишев: Президентът на ЕНП да внимава с определенията към социалистите

От своя страна президентът на ПЕС Сергей Станишев реагира със съобщение до медиите на 10 март.

Партията на европейските социалисти изразява дълбоко учудване от нападките, които президентът на Европейската народна партия Жозеф Дол, си позволи да отправи към българските социалисти по време на посещението си в София на 9 март.

За сведение на г-нДол, според последните социологически проучвания, БСП има близо 19% от подкрепата на избирателите срещу 21% за ГЕРБ: факт, за койтонай-вероятно неговите домакини са пропуснали да го информират.,заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

„Социалисти в Европа и в България съществуват и те са намястото си, за да следят за интересите на гражданите, да се борят за социална справедливост и да не позволяват европейските страни да бъдат подвеждани към еднолична власт, както стана с Орбан в Унгария, чиято партия също е член на ЕНП“, допълва Станишев.