Какво предвижда цифровата стратегия за жените в технологиите, предложена от българския еврокомисар Мария Габриел

Мария Габриел
Във връзка с Международния ден на жените българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел предложи мерки, политики и действия, с които 
да се преодолее спадът на броя на жените в ЕС, заети в ИКТ сектора, както и сравнително ниският брой на жените предприемачи в Европа. Анонсирано напоследък изследване показва, че в момента делът на жените, заети в ИКТ сектора е едва 24 процента на всеки 1000, завършващи висше образование , свързано с новите технологии и само 17 процента жени предприемачи спрямо общия брой на предприемачите в Европа. Тъкмо за преодоляването на тези негативни тенденции еврокомисарят по цифрова икономика и общество се ангажира със стратегия за жените в технологиите, която да насърчи участието на жените в развитието на цифровия сектор и в процеса на цифрова трансформация на европейската икономика изобщо.
„Бихме искали повече жени и момичета да имат достъп до технологиите и да избират образование, което после да им даде възможност да развият своя потенциал в тази област. С тази цел през месец юни стартираме схема, която да създаде възможност за 4-5 месечен платен стаж за млади студенти в други страни на ЕС.“ – заяви българският еврокомисар Мария Габриел.
Какво още може да се направи, така че цифровата трансформация на европейската икономика да не направи разделението между жените и мъжете в технологиите още по-голямо, какви са конкретните мерки, чрез които момичетата и жените ще бъдат мотивирани да участват по-активно в цифровия живот на Европа – това бяха останалите въпроси, които зададохме на българския еврокомисар Мария Габриел.
Отговорите можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!