Обединена Европа и нейните приоритети (обобщение - февруари)

Интеграцията на Западните Балкани, мерките срещу пране на пари, опасността от терористи и присъединяването на България към Шенген са най-четените публикации на интернет страницата Euranet plus наБНРза месец февруари 2018 година.

Предстояща среща на лидерите на 17 май в София

Темата за интеграцията на държавите от Западните Балкани еважна не само за региона, но и за целия Европейски съюз. На 17 май в София предстои да се проведе среща на държавните и правителствени ръководители на страните о тЕС и от Западните Балкани. Предложението дойде от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и е залегнало в работната програма на Европейския съвет до средата на 2019 г. Основание за това е  фактът, че "Западните Балкани са стратегически много  важни" и "рано или късно ще се присъединят към Европейския съюз".

Междувременно Илхан Кючук, който е евродепутатат от АЛДЕ, каза пред радио Видин:"Рано или късно, Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз. Това е и политически, и морален ангажимент на страните-членки на Съюза. Намираме обаче и някои обезпокоителни момента- там се говори за интеграция вероятно до 2025 година, също така и преизпълнението на критериите. Ние не казваме, че това трябва да бъде безпринципно разширяване, напротив. Затвърждаваме своята позиция, че това трябва да бъде въз основа на приети критерии. Сърбия и Черна Гора вероятно ще се присъединят евентуално 2025 година, Македония и Албания евентуално някъде във времето, не се знае какво ще стане с Босна и Херцеговина, както и Косово. Ние смятаме, че един такъв    процес, който не е цялостен, няма за цел да обвърже региона и културно", обоснова се Илхан Кючюк.

Мерки срещу пране на пари
До 2 години в ЕС ще действат нови мерки за борбата спране на пари и финансирането на тероризма. В публичните регистри ще може да се виждат кои са реалните собственици на фирми и на тръстове. Заинтересованите лица при обществен интерес ще могат да имат достъп до тези регистри, освен органите коитоотговарят за прането на пари. Слага се край на анонимните банкови сметки и на анонимните сейфове. Ще се създаде регистър във всяка държава-членка и регистрите между отделните страни ще се свържат.

Терористите–облекчени по време натуристическия сезон

Междувременно евродепутатът Мари Кристин-Вержиа от групата на Европейската  обединена левица, коментира пред "Хоризонт" облекчаването на граничния режим между България и Турция по време на туристическия сезон: 

„Намирам за любопитно, че някой се опитва да облекчи контрола в момент, в който има масивен приток на хора. Казват ни неща за нелегалната имиграция, които не се прилагат при значимо придвижване на туристи. Това не ми изглежда нормално. По принцип, основното безпокойство по границите е за нелегалната имиграция, но за мен, може би защото съм французойка, това е борбата срещу тероризма. А когато има значим приток на хората, тогава и терористите се опитват да преминат границата по-лесно. Затова си задавам въпроса за тези облекчения именно през този период“.

Дори една държава от Евросъюза може да стопира заключение за Шенген

Щом България и Румъния имат техническата готовност да се присъединят към Шенген, трябва да сме единни, за да ги допуснем там.Това послание отправя към Съвета на Европейския съюз евродепутатът Карлуш Куелю, докладчик за готовността на двете стран и за шенгенското пространство.

В интервю за„Хоризонт “Куелю заяви:

„Правилата трябва да се спазват, а те са ясни - ние искаме от страните-членките да прилагат цялото шенгенско законодателство и когато това се прави, трябва да сме единни. Което означава, че ако една страна спазва това законодателство, тя трябва да бъде допусната в Шенген.Правилата трябва да са еднакви за всички“.

Няколко страни-членки, сред които Холандия, твърдо се противопоставят на приемането на България и Румъния в пространството за свободно движение:

"Става дума за решение, което изисква пълно мнозинство, за да бъде прието, т.е. това позволява на една държава да го блокира. А процесът беше прозрачен - към България и Румъния бяха поставени изисквания и те ги изпълниха. Двете страни си свършиха  работата, всички национални експерти единодушно потвърдиха, че са спазени съответните стандарти. Европейският парламент потвърди моя доклад със смазващо     мнозинство, в който се казваше, че България и Румъния могат да се присъединят към Шенген. И сега няма технически причини, за да не се приема решението за присъединяване. Става дума за политически причини и те се проявяват в Съвета, който на практик аблокира решението."