Президентът на Малта: За да реши кризата с бежанците Европа трябва да разгледа проблема от всички страни

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Проблемът с бежанците остава едно от големите предизвикателства за Европа. По време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз държавите членки ще търсят общо решение за промяна на общата европейска политика за предоставяне на убежище на мигранти.

За да реши кризата с бежанците, обаче, Европа трябва да разгледа проблема от всички страни. За това призовава президентът на Малта Мари-Луис Колейро Прека. Островната държава, както и България, са външна граница на Европейския съюз и са на първа линия на миграционната вълна. Как да се промени европейската политика, за да отговори адекватно на проблема, питам президента на Малта:

Ние не можем да поемем всичко върху плещите си и да кажем, че разбираме от всичко. Трябва да вникнем в проблемите на тези хора, които бягат от страните си. Европа трябва да бъде активна в това отношение и да инвестира по устойчив начин в решаването на проблемите на Африка и на останалите страни, откъдето идват бежанците. За да сме сигурни, че процесът върви в правилната посока трябва да се създават работни места, за да могат младите хора там да се чувстват важни и значими. Ние трябва да разглеждаме Африка като развиващ се пазар, който е най-близо до нас, ако искаме да постигнем истински успех, а не само да оказваме помощ постфактум и да правим благотворителност. Това би било много по-ефективно при регулирането на движението на мигранти от Африка. Солидарността между  европейските държави също е много важна. България, Малта, Испания, Италия, Гърция - всички тези държави, които се намираме на първа линия, не можем да се справим с проблема сами. Имаме нужда от солидарността и разбирането на останалата част от Европа.

Според еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос решението за промяна на общата европейска политика за предоставяне на убежище на мигранти трябва да направи системата по-ефективна. Ако има реформа тя трябва предотврати вторични движения на бежанците в други държави от Европейския съюз и да санкционира злоупотребите в отделните страни-членки.

Въпросът за квотното разпределение на бежанците е пречка за реформата на общата европейска политика за предоставяне на убежище и е причина за спорове между отделните държави-членки. Австрия и страните от вишеградската четворка са против задължителните мигрански квоти. Германия, която настояваше за спазването им, е готова да замрази разговорите по спорната тема в Европейския съюз. Според германския вътрешен министър Томас Де Мезиер е възможно постигането на общо решение до края на юни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!