30 000 души от Европа са част от терористични групи (обобщение)

Директорът на Европол: Не всички държави споделят информация

Ролята на Западните Балкани в Европейския съюз в рамките на Европол обсъди на втората си среща, която се проведе в София, Съвместната група за парламентарен контрол на европейската агенция.

Заместник-директорът на Европол Олдрич Мартину посочи, че около 800 души от Западните Балкани са пътували за Сирия, за да се присъединят към така наречената "Ислямска държава". Според председателя на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов, споделената информация допринася за ефективността на работа на Европол.

"Сега трябва да се търси начин да се върнат по родината си и точно затова трябва да бъде осъществен и необходимият контрол - управлението на миграционните потоци и контролът на границите. Това са само някои от примерите за конкретните сфери, в които държавите от Западните Балкани могат да дадат своя принос", заяви Цветанов.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт посочи, че някои от държавите споделят информация, а други - не достатъчно. Затова той призова за насърчаване на сътрудничеството.

Сред приоритетите на Европол той посочи борбата с организираната престъпност. Подчерта и нуждата от засилено наблюдение на т.нар. "тъмна мрежа" и криптовалутите. По думите му, трябва да се разработи ясен механизъм за получаване на данни от всички страни по света за криминални дейности:

"Все още нямаме споразумение, което да ни позволи обмяна на оперативна информация с Турция. Това е най големият проблем за размяна на данни с партньор извън ЕС", каза директорът на Европол.

По-рано днес Уейнрайт даде интервю за Би Ти Ви и обяви, че около 30 000 души в Европа са потенциално част от терористични общности.

„Всички държави в ЕС за застрашени от тероризъм… Но…нещата не са толкова ясни. Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на „Ислямска държава“, заяви още директорът на Европол.

Жан- Клод Юнкер: Важно е страните от Западните Балкани да членуват в ЕС

Припомняме, че на 17 февруари т. г. агенция „Ройтерс“ цитира  председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, според когото е много важно да се предложи на страните от Западните Балкани перспектива за членство в ЕС. Той обаче подчерта, че те трябва да решат всичките си гранични спорове, преди да се присъединят към съюза.

Председателят на ЕК изрази разочарование от продължаващия граничен спор между Хърватия и Словения, който не е бил решен преди влизането им в ЕС. Той каза, че иска да се предотврати подобна опасност при другите потенциални членове на Евросъюза.


Междувременно на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана в София, българският министър на външните работи Екатерина Захариева каза, че европейският път и перспектива на страните от Западните Балкани не е възможен без подкрепата на националните парламенти.

Евродепутатите от България са единни, че страните от Западните Балкани трябва скоро да решат проблемите си, за да се присъединят към ЕС.

Българската държава в лицето на премиера Бойко Борисов обяви, че Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани в обединена Европа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!