Търговските мита Европейски съюз - Съединени щати




Европейският съюз все още няма ясен отговор дали Съединените щати ще извадят страните-членки от списъка с тежките тарифи върху вноса на стомана и алуминий.
Като се аргументира с протекционизма над местното производство, американският президент Доналд Тръмп подписа документ за налагане на вносни мити от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия, който трябва да влезе в сила до 15 дни. Изключение бе направено за Канада и Мексико, а Тръмп намекна, че същото може да се случи и по отношение на други съюзници. От Европа обаче поиска реципрочни мерки като даде пример с бариерите и митата при вноса на селскостопанската продукция.
От своя страна, европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом отговори в същия дух като подчерта, че преговорите са тежки, но ще продължат през следващите дни:

"По въпроса за Съединените щати, ние все още настояваме на всички нива, че Европейският съюз трябва да бъде изключен на всички нива от каквито й да било подобни мерки. Ако срещу нас бъдат предприети действия, ние сме готови да вземем контрамерки в зависимост от ситуацията".
Според научните среди обаче, Съединените щати имат и проблеми със свръхкапацитета в производството на стомана и ниско потребление, и търсят възможности да ги решат. Професор Андре Сапир - сътрудник в мозъчния тръс Бругел обяснява:
 
"Комбинацията от свръхкапацитет в САЩ, китайският свръхкапацитет, политическата тежест на стоманодобивния отрасъл при избора на Тръмп, и в неговата администрация - всички тези фактори заедно са предпоставка Щатите да вземат такова решение. Така че не е пълна изненада, очакваше се".
Междувременно, европейската стоманодобивна индустрия се надява на адекватна реакция от страна на Европейския съюз.
Прогнозите сочат, че пет милиона тона европейска стомана ще бъдат засегнати, ако бъдат наложени високите мита. Това казва Матео Ригамонти, директор на Европейската стоманодобивна асоциация Еврофер:

"Еврофер вярва, че не само европейската стомана, изнасяна за Съединените щати, ще бъде засегната, но ще има около 20-25 милиона тона стомана, които вече няма да могат да бъдат внасяни в САЩ.
И смятаме, че всички пазари - не само европейските - ще бъдат принудени да предприемат превантивни действия при непредвидени обстоятелства. - По какъв начин зависи от Комисията да реши. Със сигурност, трябва да предприемем бързи действия и да помогнем за преценката на решенията на Тръм.  Затова Еврофер приветства съобщението на Комисията, че ще бъдат предприети подходящи и бързи мерки за защита на интереса на европейската стоманодобивна индустрия, специално за спасяването на европейските работни места."
Големите икономически сили, включително Европейският съюз, сега оказват натиск върху Вашингтон, като обещават, че ще отговорят с реципрочни мерки спрямо вноса от Съединените щати, за да се опитат да убедят президента Доналд Тръмп да промени курса си, коментират още от бранша.
Но от друга страна, добавя още Матео Ригамонти, позицията на Европейската стоманодобивна асоциация, че е дошло времето, всяка страна да предприеме всички действия, за да реши въпроса със свръхкапацитета в стоманодобивния сектор.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!