Срещата ЕС – Турция – сделка или не? (обобщение)

Управляващи и опозиция в България отново влязоха в остри спорове след състоялата се на 26 март във Варна среща между лидерите на ЕС и Турция.

„Успех е, че ще има втора среща на територията на нашата държава до края на юни т. г.“, коментират анализатори, близки до ГЕРБ.

Според левицата нищо конкретно не е постигнато в разговорите между най-висшите ръководители на Евросъюза и турския президент Реджеп Ердоган.  

БСП поиска разсекретяване на стенограмата

БСП иска да бъде представена стенограма на срещата между Бойко Борисов и Реджеп Ердоган във Варна. Ето какво още обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова: 

"За да стане публично всичко, което се е говорило, за да разбере българският народ какво се решава, бихме искали да се покаже стенограма от тези разговори. Както знаете, няма конкретен резултат и напредък по нито един от спорните въпроси: нито по спора с Гърция и кипърския въпрос, нито по отношение конкретно решение за присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за визите за турски граждани за ЕС. По нищо не се отбелязва някакво конкретно решение, за което да бъдем информирани. В тази връзка продължаваме да поставяме и въпросите за българския национален интерес. Разбираме, че е поставен въпросът за предизвикателството "душевни граници до Кърджали", но на четири очи. Не разбрахме какъв е отговорът. Има ли категоричен отговор и поставено ли е категорично това изявление и редица други като неприемливо, провокативно и като провокация към националния суверенитет и националния интерес на България".

Политолог: Ердоган извива ръце с бежанците

Имаме запазване на политическото статукво – това е резултатът от срещата на върха ЕС - Турция според политолога Петър Чолаков - главен асистент по политическа социология в Института по изследване на обществото и знанието в БАН. В предаването „Нещо повече“ на БНР той добави:

„Турция е в позиция на най-заинтересована страна, за да продължи да получава тези милиарди за бежанците. ЕС също не загуби, защото бежанската вълна определено е опасност. А България – ние сме първа спирка на една такава вълна. Бежанците, които са в Турция, са използвани от Ердоган, за да извива ръцете на европейската дипломация“.  

Любопитна „сделка“ между България и Турция е за замразяването на проекта ДОСТ на Лютви Местан, подчерта Петър Чолаков.

Милен Керемедчиев: Напредък е, че има диалог с Турция

"Напредък е, че поне има диалог с Турция, който липсваше в последно време", заяви пред БНР Милен Керемедчиев - бивш заместник-министър на външните работи, относно срещата на европейските лидери с президента на Турция във Варна.

„За последната година и половина отношенията на ЕС с Турция достигнаха своята може би най-ниска точка. Диалогът между Ердоган и европейските лидери се провежда най-вече през медиите – взаимни обвинения и взаимни замервания с епитети и квалификации, които даже надхвърляха добрия тон. Даже това – да седнат на една маса и да започнат разговори, това също се смята за напредък. С Турция, както и с повечето авторитарни лидери, трябва да се води някакъв диалог. Липсата на диалог води до затваряне на тези режими все повече в себе си и до провеждане на все по-агресивна политика. Политиката на Ердоган всъщност копира политиките на силните световни лидери - на Китай, Русия и САЩ".

Според Керемедчиев и двете страни са подходили с нежелание към срещата във Варна. „Най-голямо желание беше изявено от премиера Борисов“, добави той.

Според Керемедчиев има нежелание на ЕС да отстъпва по която и да е тема. Той изказа мнение, че либерализация на визовия режим за Турция е много по-тежка тема отколкото например влизането на България и Румъния в Шенген. Има няколко разделителни линии между ЕС и Турция, каза той.

Според турския премиер Бинали Иълдаръм няма признаци за справедлив диалог от страна на лидерите на ЕС към Анкара.

Отзвукът в турската преса: Разговорите напрегнати

„Заедно ще изградим силна Европа“ е водещото заглавие на проправителствения „Сабах“. Материалът е придружен от снимка на четиримата ръководители, хванати за ръце, които отправиха послание за силен съюз, пише изданието.

„Пълноправно членство е единствената ни цел“, извежда на преден план „Миллийет“. Подзаглавия във вестника акцентират върху продължаването на диалога и евентуална нова среща в следващите месеци. Турският президент Ердоган е цитиран за нуждата от предприемане на допълнителни стъпки за отпадане на визите и че турските военни операции гарантират и сигурността на Европа.

Центристкият „Хюррийет“ пише на първа страница: „Трудните дни останаха назад“. Изданието коментира, че това е първа среща на най-високо ниво от около година насам и акцентират върху думите на турския лидер, че оставянето на Анкара извън процеса на разширяване ще бъде груба грешка. От „Хюррийет“ наблягат и на думите на Доналд Туск, че отношенията трябва да се подобрят.

Консервативният „Йени Шафак“, който е близък до управляващата Партия на справедливостта и развитието, изтъква седемте условия на Турция към блока – визова либерализация, борба с тероризма, кипърският въпрос, обновяване на Митническия съюз, бежанският въпрос и изплащане на обещаните 3 млрд. евро, сътрудничеството в сферата на сигурността и търговско споразумение по отношение на сухопътния транспорт. Последния въпрос засяга и България като важна транзитна страна в търговията между Европа и Турция.

Опозиционният „Джумхурийет“ изтъква липсата на решение. Редакцията допълва, че погледите са били вперени в разтворилата се ножица между Анкара и Брюксел, но посланието „разбрахме се“ не е било излъчено. Според вестника привлича внимание използваната от европейските лидери формулировка за „стратегическо партньорство.“

Редица турски издания поставят ударение върху думите на президента на страната за кипърския въпрос и борбата с тероризма. Мнозина известни колумнисти също са избрали да пишат за ситуацията в Близкия изток. Поставените от България въпроси в двустранен план не намират широк отзвук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!