България няма да гони руски дипломати (обобщение)

Посланик Коцев се връща в Москва

Към този момент България няма да гони руски дипломати заради отравянето на руския агент Сергей Скрипал във Великобратания. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по случая „Скрипал“. В срещата участваха министри, началникът на отбраната, ръководителите на специалните служби, главният секретар на президентството и съветникът по отбрана на държавния глава, както и посланикът ни в Москва Бойко Коцев, който беше извикан в София за консултации. 

"България е показала пълна солидарност във Великобритания при гласуването си на Европейски съвет за отзоваване на посланика на Брюксел в Москва", обясни Борисов: 

"В НАТО също сме дали своя глас. На практика сме показали, както и вчера посланикът на Великобритания каза в медиите, своята пълна солидарност към Великобритания. Като председателстващи Европейския съвет ние трябва да запазим канала за комуникация - както направихме в една свръхнапрегната ситуация в нашия регион в момента с Турция, да направим същото и с Русия. Това влиза в нашите задължения. Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че ние обръщаме сериозно внимание". 

Според Борисов сме свидетели на "изключително напрежение", невиждано "от реалната война досега" и по-високо от това през Студената война. 

"Днес колегите, включително и от президентството, подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания - това което сме направили на Европейския съвет. В същото време посланик Коцев ни запозна с това, което в Москва се говори, което е прочел, което в съответните консултации там с местните фактори, с които комуникира. Чакаме повече доказателства, ако има такива, и към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломат или технически лица от Руската федерация. Имаме пълна подкрепа за Великобритания, декларирана в нашите гласувания, и в същото време - ясно решение, че за една седмица ще бъде тук господин Коцев, тъй като на 8-и има една голяма изложба, която правим, на Светлин Русев, в Москва"

Корнелия Нинова поздрави Борисов

Народното събрание (НС) няма да излезе с обща декларация по случая „Скрипал“, стана ясно след извънредния председателски съвет в парламента. 

"Това не се налага след заявената вече позиция на премиера Бойко Борисов по казуса", посочи председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази съжаление за липсата на политически консенсус по общата декларация, но поздрави премиера за изразената от него позиция: 

"Поздравявам господин Борисов за решението и особено за решението да се изчакат доказателствата, да се изчакат фактите и да не се експулсират дотогава руски дипломати, както и да не се отзовават наши". 

В също време Цветанов подчерта, че въпреки заявената позиция, че България няма да гони руски дипломати, въпросът остава отворен, докато не се изяснят всички обстоятелства около нападението срещу Скрипал: 

"С днешната позиция на премиера Борисов той оставя възможността при достатъчно допълнителни доказателства да имаме и промяна на позицията си относно отзоваването или изгонването на съответни представители на дипломатическите мисии на Русия, но аз казвам, че България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави". 

Волен Сидеров на крачка от напускане на правителството

Припомняме, че партията на Волен Сидеров „Атака“ през седмицата беше на крачка от напускане на правителството. Повод за това бе интервю на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Би Ти Ви, в което той намекна, че трябва категорично да подкрепим Великобритания. Тогава наши анализатори изразиха опасения, че България ще гони руски дипломати. Сидеров свика ръководството на партията си същата вечер, а на следващия ден излезе информация, че „Атака“ напуска изпълнителната власт ако страната ни изгони руски дипломати.

Междувременно Ройтерс съобщи, че  руското външнo министерство е привикало дипломатите на страните, които изгониха руски представители. От ведомството уточниха, че на дипломатите ще бъдат връчени протестни ноти и ще бъдат информирани за ответните мерки на Москва.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!