Три месеца успешно BG председателство на Съвета на ЕК (обобщение)

Напредък в „Сигурност и миграция“

Успешни три месеца от Българското председателство отчете в София в НДК ресорният министър Лиляна Павлова. Тя представи доклад пред правителството за напредъка по приоритетите на първото Българско евролидерство. 

Павлова съобщи, че е постигнат напредък по едно от водещите пакетни досиета „Сигурност и миграция“. След като темата беше блокирана четири председателства заради  релокацията на мигранти, София се надява благодарение на предложен нов подход да се стигне до консенсус и политическа подкрепа от европейските лидери през юни.

Министър Павлова изрази надежда до края на Българското председателство да заработи и новата служба за единен европейски прокурор.

В ход е подготовката на Срещата на върха за Западните Балкани през май като целта е да бъде постигнат консенсус по "Декларацията от София" за свързаността на страните от региона. 

Пред програма "Хоризонт" на БНР министър Павлова отхвърли притесненията от "бойкотиране" на срещата от страна на Сърбия и членки на Евросъюза заради участието на Косово.

"Със сигурност има такива заявки, има такива индикации. Знаем позицията на Испания например, и тя е естествена и очаквана, предвид Каталуния и случващото се там. От друга страна, без ние да сме прекалени оптимисти вярваме, че в името на реализма и в името на по-доброто бъдеще на Европа, все пак накрая ще се намери оптималното решение за това срещата да се проведе, защото тя е в полза на всички."

Интеграцията на държавите от Западните Балкани

Междувременно в ефира на "Хоризонт" Юлиана Николова, която е директор на портал "Европа", говори за приоритетите на България в рамките на председателството.

"Обикновено едно председателство се запомня с някаква инициатива, която не е законодателна, но която би могла да постави основата Европейската комисия да предложи законодателен акт или да формира определени политики", подчерта Николова.

Тя коментира и перспективите за успех на българските усилия за превръщане на интеграцията на държавите от Западните Балкани в приоритет на политиката на ЕС, подчертавайки че този успех "бихме могли да имаме, ако има много повече конкретика - ако направим нещо, което Австрийското председателство след нас да поеме и да развие". 

"Трябва да убедим всички държави-членки, че това европейско измерение (за интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС - бел. ред.) е важно за всички, включително за тези, които не са признали Косово", изтъкна Николова, като коментира предстоящата среща ЕС - Западни Балкани, която предстои да се проведе в София през май:

"Засега имаме някакви наченки на конкретика, но до 17-и май ни трябва много повече. Това е част от работата на Председателството, да убеди Австрия в "тройката" на нашето председателство и Румъния от следващата "тройка", че процесът е важен. 

Има още цял месец, най-вероятно текат много усилени дипломатически и совалки и преговори. Затова - да сложим всичко на масата", призова още Юлияна Николова като припомни, че не само Румъния, а и Испания не е признала Косово.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!