Искра Михайлова: ЕС предоставя финансови механизми за борбата с мръсния въздух

евранет плюс Искра Михайлова

Около 400 000 души умират преждевременно в Европа заради лошото качество на въздуха. Данните изнесе при Неформалното заседание на министрите на ЕС по околна среда в София европейският комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. В тази посока се оказва и сериозна финансова подкрепа, каза той и посочи, че ЕС отделя за подобряване качеството на въздуха 1,9 млрд. евро.

Нужен е синхрон между мерките, които различни градове, а и държави – членки предприемат за борбата с мръсния въздух. Това коментира пред БНР – Бургас евродепутатът Искра Михайлова. И в този програмен период има заложени финансови механизми относно подобни дейности, добави Михайлова:

В сегашния програмен период също заложихме, по ОП „Околна среда“, един приоритет, който е подобряване на качеството на атмосферния въздух в градовете. И по който очаквам, че в близките години, надявам се – тази година още, ще има някакви действия. Беше заложено като приоритет, трябва при програмирането и планирането да се имат предвид такъв тип проблеми, за да може да се реагира по най-добрия възможен начин. И специално в областта на транспорта това е реализируемо“, коментира Михайлова.

Проблемът у нас, допълва Искра Михайлова е, че не можем да решим въпроса с битовото отопление, затова имаме ниско качество на атмосферния въздух с малките населени места, включително и в някои курорти.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!